EKT: Επιμένει στην έξοδο από το QE - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 15:00
UPD:15:19
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Επιμένει στα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια, αλλά και την πολιτική της.

Όπως αποφάσισε το δ.σ. της ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το δ.σ. της ΕΚΤ αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής και σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2% ,μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, το δ.σ. της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ θα τερματιστεί φέτος. 

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος (asset purchase programme - APP), με μηνιαίο ρυθμό 15 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2018.

Το δ.σ. της ΕΚΤ δηλώνει επίσης πως προτίθεται να επανεπενδύσει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα