Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στο 20% ανέρχεται η μείωση των ονομαστικών ωριαίων μισθών το 2018, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ονομαστικούς μισθούς του 2010, σύμφωνα με την ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική Οικονομία. Η μείωση αυτή, όπως αναφέρει η έκθεση, συνεκτιμά και τη «μερική ανάκαμψη της οικονομίας των τελευταίων ετών», ενώ την ίδια περίοδο «η παραγωγικότητα της εργασίας μειώνεται κατά 6%, αποτυπώνοντας έτσι και τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της καταστροφής του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας». Το 10% των μισθωτών, δηλαδή 257.000 άτομα, λαμβάνει μισθό κάτω από 450 ευρώ, ενώ μόλις 10% λαμβάνει μισθό άνω των 1.300 ευρώ τον μήνα. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (50,1%) στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό έως 830 ευρώ καθαρά.
Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων λαμβάνουν αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαία. Σχετικά με την κατανομή των μισθών, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 72,8% των εργαζομένων λαμβάνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ μόλις το 10% πάνω από 1.300 ευρώ.
Η ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική Οικονομία και την απασχόληση του έτους 2018 εκτιμά ότι διανύουμε «μια περίοδο αυξανόμενης οικονομικής, τραπεζικής και πολιτικής αβεβαιότητας με εμφανείς αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις». Αναφορικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η έκθεση επισημαίνει ότι είναι αξιοσημείωτο πως, παρά το γεγονός ότι «για τρίτο συνεχόμενο έτος το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι πλεονασματικό, δεν έχει ανακτηθεί σε διατηρήσιμη βάση η πιστοληπτική αξιοπιστία και φερεγγυότητα του δημόσιου τομέα. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει τη μη βιωσιμότητα των πλεονασμάτων, που είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής λιτότητας».
Οι μισθοί ανά κλάδο
Στην εξέταση του μέσου μισθού σε κλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της γεωργίας, όπου ο καθαρός μέσος μισθός ανέρχεται σε 607 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (668 ευρώ) και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (674 ευρώ). Αντίθετα, οι υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1.237 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι τράπεζες και ασφάλειες (1.151 ευρώ), τα ορυχεία και λατομεία (1.140 ευρώ) και η δημόσια διοίκηση και άμυνα (1.101 ευρώ).
Οι μισθοί ανά επάγγελμα
Προχωρώντας σε εξέταση του μέσου μισθού ανά ομάδα επαγγέλματος, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στους ανειδίκευτους εργάτες, με μέσο μισθό 633 ευρώ, ενώ ακολουθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη γεωργία (683 ευρώ) και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και το εμπόριο (726 ευρώ). Αντίθετα, οι υψηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (1.522 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι επαγγελματίες (1.098 ευρώ) και οι τεχνικοί (1.007 ευρώ).