Bloomberg: Πώς μπορεί ο Ντράγκι να κάνει στην Ιταλία τεράστια χάρη

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 12:19
UPD:12:21
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ο Μάριο Ντράγκι έχει λεπτές ισορροπίες να τηρήσει στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει σε λίγες ώρες. Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων θα παρακολουθούν στενά το πώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα απαντήσει στα ερωτήματα για την Ιταλία και σε ενδεχόμενες πληροφορίες για το εάν η μελλοντική πολιτική θα είναι καλή ή κακή για τις αποδόσεις των ομολόγων της χώρας. Αυτό επισημαίνει ο αρθογράφος του Bloomberg, Μάρκους Άσγουορθ, προσθέτοντας ότι ο Ντράγκι μπορεί να κάνει... μία χάρη στην Ιταλία

Η Ε.Ε. είπε τι θέλει: Να αναθεωρήσουν οι λαϊκιστές της Ιταλίας τα σχέδιά τους για τον προϋπολογισμό, αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν την αντίδραση της ΕΚΤ, εάν υπάξει κάποια. «Ο Ντράγκι δεν έχει λόγο να θέλει να βοηθήσει τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά υπάρχουν τρόποι μία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ακόμη και εάν δεν είναι αυτή η πρόθεσή της» σημειώνει. 

Ο Ντράγκι, θυμίζει, έχει χαράξει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με στόχο να το τερματίσει στα τέλη του έτους και πιθανότατα θα επαναλάβει την πρόθεσή του. Αλλά είναι βεβαίως πιθανό να χαμηλώσει τους ελαφρώς «γερακίσιους» τόνους, μετά και την μηνιαία έκθεση της γερμανικής Bundsbank που έδειξε ότι η γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο παγιδεύθηκε σχεδόν σε στασιμότητα, αλλά και τα στοιχεία για πτώση του σύνθετου δείκτη PMI στην Ευρωζώνη στις 52,7 μονάδες από 54,1 τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν δύο άγνωστα χαρτιά, που συνδέονται με τον τερματισμό του QE, εξηγεί ο αρθογράφος και τονίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει επ'αυτών πολύ σύντομα, αν και δεν αποκλείεται να περιμένει να το πράξει στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, στις 13 Δεκεμβρίου. 

Το πρώτο είναι το πώς θα επενεπενδύσει το απόθεμα των 2,53 τρισ. ευρώ, που έχει προκύψει από την ποσοτική χαλάρωση. Ανάλογα με τη διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων, θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στην αγορά, χωρίς να προβεί σε πρόσθετες αγορές ομολόγων. Το να επεκτείνει την υφιστάμενη περίοδο, που προβλέπει επανεπένδυση εντός τριών μηνών, θα ήταν ο πιο απλός τρόπος να το πετύχει. Μία άλλη επιλογή είναι να αγοράσει ομόλογα μακρύτερης διάρκειας. Και αν θέλει να γίνει τολμηρή θα μπορούσε να επενδύσει τα ομλογα που ωριμάζουν μίας χώρας στα ομόλογα άλλων χωρών. 

Το δεύτερο είναι η λεγόμενη «δομή κεφαλαίου», που θα αναθεωρηθεί στις αρχές του 2019. Το πρόγραμμα QE αντανακλά το μερίδιο του κάθε μέλους στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και τον πληθυσμό της. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία αναμένετια να δουν το δικό τους να υποχωρήσει σε σχέση με τους υπολογισμούς του 2014 κταά περίπου 7,5%. Θεωρητικά αυτό θα σήμαινε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας θα πρέπει να πουλήσει κρατικά ομόλογα αξίας 28 δισ. ευρώ. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα κάνει με τα μερίδια η ΕΚΤ, η οποία δεν έχει μόνο την Ιταλία στο μυαλό της. Μία κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εκτιμά ο αρθογράφος. 

«Όπως προανέφερα η ΕΚΤ δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο να αναδειχθεί σε σωτήρα της Ιταλίας και να λάβει αποφάσεις για χάρη της. Αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή πιο δύσκολα για τη χώρα, ανάλογα με το πώς θα ερμηνεύσει τους κανόνες της» καταλήγει. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα