Το cloud σηκώνει την Microsoft

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 10:25
UPD:10:29
REUTERS/Brian Snyder

Υψηλότερα των προσδοκιών έσοδα και κέρδη εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο η Microsoft, με τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) να κερδίζουν περισσότερους πελάτες, αλλά και το λογισμικό Office 365 να καταγράφει θετικές επιδόσεις. 

Η στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου, Σάτια Ναντέλα, να δώσει έμφαση στο cloud και σε υπηρεσίες κέντρων δεδομένων, αλλάζοντας την κατεύθυνση μίας εταιρείας, που επί δεκαετίες στηρίχθηκε στη δημοφιλία των προσωπικών υπολογιστών και τις πωλήσεις λογισμικού, αποδίδει καρπούς. Βλέποντας την παραδοσιακή αγορά των PC να συρρικνώνεται και τους καταναλωτές να στρέφονται σε κινητές συσκευές και διαδικτυακές υπηρεσίες, ο Ναντέλα τόλμησε εγκαίρως την αλλαγή. 

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία, το 2014, η αξία της Microsoft έχει τριπλασιαστεί. Μόνο από τους τελευταίους 12 μήνες η μετοχή έχει ενισχυθεί περισσότερο από 22%, κρατώντας την εταιρεία στις κορυφαίες της Σίλικον Βάλει, βάσει χρηματιστηριακής αξίας. 

Τα έσοδα από commercial cloud, που περιλαμβάνουν και τις πωλήσεις του Azure, έκαναν άλμα 47% στα 8,5 δισ. δολάρια. το περιθώριο ανάπτυξης του συγκεκριμένου τμήματος ενισχύθηκε στο 62% από 58% ένα χρόνο νωρίτερα και 59% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οι πωλήσεις του Azure ήταν αυξημένες κατά 76%, ύστερα από άλμα 89% το προηγούμενο τρίμηνο. 

Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά cloud αυξήθηκε σύμφωνα με την Canalys στο 18% από 16% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα πρωτεία εξακολουθεί να έχει η Amazon.com με μερίδιο άνω του 30%. 

Τα συνολικά έσοδα της Microsoft σκαρφάλωσαν στα 29,08 δισ. δολάρια από 24,54 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, υπερβαίνοντας τον πήχυ των αναλυτών, που είχε τοποθετηθεί στα 27,90 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη σκαρφάλωσαν στα 8,82 δισ. δολάρια ή 1,14 δολ. ανά μετοχή από 6,58 δισ. ή 84 σεντ ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο του 2017 και έναντι προβλέψεων για 96 σεντ ανά μετοχή. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα