Βρετανία: Οι εξαγωγείς θα πληρώσουν το τίμημα ενός no deal

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 08:50
UPD:09:08
REUTERS/EDDIE KEOGH

H Βρετανία θα «πληρώσει το τίμημα» ενός no deal προειδοποιεί το Εθνικό Γραφείο Οικονομικού Ελέγχου (NΑΟ) της χώρας. Υπογραμμίζει ότι χιλιάδες Βρετανοί εξαγωγείς δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για τους νέους συνοριακούς ελέγχους και άλλα εμπορικά εμπόδια, που η αδυναμία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεπάγεται.

Σε έκθεσή της η ανεξάρτητη αρχή εκφράζει μάλιστα τον φόβο ότι εγκληματικές συμμορίες ενδεχομένως να σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις, που θα δημιουργηθούν στα σημεία ελέγχων στα σύνορα. Αν και αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια πρόοδο στην προετοιμασία για την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τον ισχυρισμό της ότι το 95% του σχεδίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

Ο επικεφαλής της αρχής, Αμίας Μορς, σχολίασε μάλιστα ότι κυβερνητικά στελέχη παραδέονται δημοσίως πως σε περίπτωση no deal τα πράγματα για όσους θέλουν να περάσουν προϊόντα από τα σύνορα θα είναι κάθε άλλο παρά ιδανικά από τις 29 Μαρτίου του 2019.

«Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς αυτό σημαίνει πρακτικά, ούτε για πόσο θα διαρκέσει» τόνισε. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως επιχειρήσεις και ιδιώτες που στηρίζονται στην ομαλή κίνηση στα σύνορα, θα πληρώσουν το τίμημα» κατέληξε.

Σύμφωνα με το ΝΑΟ κάθε χρόνο περνούν τα βρετανικά σύνορα εμπορικά αγαθά αξίας 423 δισ. στερλινώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγει είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε σε άλλους προορισμούς, αλλά και πάλι μέσω της κοινότητας. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα