ΚΕΔΚΕ: Μεθόδευση για αποκλεισμό ΟΤΑ από Προγράμματα απασχόλησης

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 17:30

«Πρωτοφανής απόπειρα κεντρικού ελέγχου και εκμετάλλευσης 33.000 ανέργων και χιλιάδων επιχειρήσεων σ' όλη τη χώρα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον ΟΑΕΔ.

Στο στόχαστρο έχουν μπει τα χρηματοδοτούμενα από το Γ' ΚΠΣ τοπικά Προγράμματα απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που υλοποιούνται με συντονιστές τους δήμους και τις νομαρχίες σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και τον ΟΑΕΔ», καταγγέλλει η ΚΕΔΚΕ και διευκρινίζει «όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΟΑΕΔ (αρ. Πρ. Β114384/11-5-06), η οποία προαναγγέλλει και την προώθηση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, εφεξής, και κατά παρέκκλιση των κανόνων της Ε.Ε., η επιλογή των ανέργων και των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σ' αυτά τα Προγράμματα Απασχόλησης, -δηλαδή τα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης, τα Αστικά, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αστικού Χώρου και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου- θα γίνεται μονομερώς από τις περιφερειακές διοικήσεις του ΟΑΕΔ και όχι από τις Τριμελείς Επιτροπές, όπως υποχρεωτικά ίσχυε μέχρι τώρα.

Μάλιστα υποδεικνύεται ότι ακόμη και για τις περιπτώσεις που έχει γίνει η επιλογή ανέργων και επιχειρήσεων από τις Τριμελείς Επιτροπές, αλλά δεν έχει γίνει η τοποθέτησή τους στις διαθέσιμες θέσεις, αυτή ακυρώνεται για να γίνει επανεξέτασή τους μονομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Για δε τις αιτήσεις που εκκρεμούν ο ΟΑΕΔ ζητά από τις υπηρεσίες του να προχωρήσουν άμεσα στην επιλογή ανέργων και επιχειρήσεων δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια στα αιτήματα από φορείς του τομέα της Υγείας.

Στα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης συντονιστής φορέας είναι οι κατά τόπους δήμοι ή νομαρχίες, ενώ στις Τριμελείς Επιτροπές επιλογής- σύζευξης των ωφελουμένων συμμετείχαν υποχρεωτικά μέχρι τώρα εκπρόσωποι του Δήμου ή της Νομαρχίας που συντονίζει το πρόγραμμα, εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ και εκπρόσωπος των -κατά περίπτωση- κοινωνικών εταίρων (εργατικό κέντρο, επιμελητήριο, αγροτικός συνεταιρισμός κ.λπ).

Από τα συγκεκριμένα Προγράμματα Απασχόλησης ωφελούμενοι είναι 33.000 άνεργοι και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα