Bank of Japan: Τροφοδοτεί με μετρητά τα αποθέματα δανεισμού

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2006 08:25

ΣΤΟΝ περιορισμό του ρυθμού μείωσης των αποθεμάτων της με την αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων από τους δανειστές, προχώρησε η Bank of Japan, επιχειρώντας να αναχαιτίσει την άνοδο των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, προσέφερε 500 δισ. γιέν για την αγορά λογαριασμών από τις εμπορικές τράπεζες, περιορίζοντας τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει την υπερβολική ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Το επίπεδο των αποθεμάτων θα μειωθεί κατά πάσα πιθανότητα 1,6%, στα 12,3 τρισ. Γιέν (109 δισ. δολ.) από 12,5 τρισ. Γιέν που ήταν χθες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Bank of Japan διοχέτευσε σε υπερβολικό βαθμό μετρητά στο τραπεζικό σύστημα από τον Μάρτιο του 2001 για να αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό. Τη φορά που η BOJ μειώνει τα επίπεδα των μετρητών με τα οποία τροφοδοτεί το τραπεζικό σύστημα, τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν, επειδή οι τράπεζες θα πρέπει να ανταγωνιστούν με λιγότερα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,75% και 2% το 2007.

Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο 1,5 μονάδα βάσης, στο 1,315% στη 1 μ.μ. στο Τόκυο. Οι πενταετείς αποδόσεις αυξήθηκαν έως 1,485% στις 10 Μαΐου και στα υψηλόερα επίπεδα από την έναρξη πώλησής τους από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2000, καθώς εικάζετο ότι η τράπεζα θα προχωρούσε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα