Αύξηση εσόδων και κέρδη πέτυχε το Hilton

Η Ιονική Ξενοδοχειακή σχεδιάζει τη μετατροπή μέρους της δομημένης επιφάνειας σε ιδιωτικές κατοικίες
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 11:56
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και επιστροφή στην κερδοφορία κατέγραψε στη χρήση 2017 έναντι του 2016 η Ιονική Ξενοδοχειακή -στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών-, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας του τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα. Το Hilton Athens, όπως και όλα τα ξενοδοχεία πολυτελείας, είδε τα μεγέθη του να κινούνται ανοδικά, τάση που συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων το πρώτο εξάμηνο του 2018 η πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας αυξήθηκε κατά 3,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017, διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 72,5% έναντι 69,9% το 2017. Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 9,7% έναντι του 2017, φτάνοντας τα 164,56 ευρώ έναντι 149,95 ευρώ.

Η βελτίωση της τουριστικής Αθήνας εκτιμάται ότι επιδρά και στις διαπραγματεύσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη και αφορούν τη συνέχιση ή όχι της συνεργασίας της Ιονικής Ξενοδοχειακής με την Hilton International. Μια συνεργασία που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, με την επιλογή όμως μέσα από το portfolio της διεθνούς αλυσίδας που θα σηματοδοτεί και την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Η διοίκηση της εταιρείας, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του 2017, σημειώνει ότι διαμορφώθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο και αντανακλούν την αύξηση των διανυκτερεύσεων στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας το 2017 κατά 1% έναντι του 2016. Σε ετήσια βάση η πληρότητα δωματίων αυξήθηκε κατά 4,5% το 2017, ενώ συγχρόνως αύξηση κατέγραψε σε ετήσια βάση και η μέση τιμή δωματίων κατά 5,84%. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 29,0 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 11,03% έναντι του 2016. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των διανυκτερεύσεων στον συνεδριακό τουρισμό και τον τουρισμό αναψυχής. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το 2016. Τέλος, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά φόρων ύψους 0,38 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Από την έκθεση της διοίκησης προκύπτει ότι τα έσοδα δωματίων αυξήθηκαν στα 20,712 εκατ. ευρώ από 18,358 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα από τρόφιμα αυξήθηκαν ελαφρώς, στα 5,36 εκατ. ευρώ από 5,06 εκατ. ευρώ το 2016, και τα έσοδα από ποτά παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμα, καθώς κινήθηκαν στα 2,7 εκατ. ευρώ και τις δύο χρονιές. Κατά την κλειόμενη χρήση οι διανυκτερεύσεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 6,68% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση.

Επισημαίνεται ότι η Ιονική Ξενοδοχειακή, εισηγμένη μέχρι το 2016 στο Χ.Α., ανήκε στην Alpha Bank και πουλήθηκε στη Home Holdings, η οποία κατά 50% ανήκει στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και όμιλος Ολαγιάν) και κατά 50% στην D-Marine Investments Holding B.V. του τουρκικού ομίλου Dogus. Στα τέλη του προηγούμενου Μαΐου η Ιονική Ξενοδοχειακή απορρόφησε τη Home Holdings.

Η διοίκηση της εταιρείας, αναφερόμενη στα μελλοντικά σχέδιά της, επισημαίνει ότι στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου της εταιρείας ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους. Ειδικότερα, προβλέπεται η ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα. Στον ανώτερο σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης διαχείρισης την 31η Δεκεμβρίου 2018, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International.

Η Alpha Bank 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Bank και η Home Holdings με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης υπέγραψαν συμφωνία η οποία δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να επενδύσει ποσό 5,2 εκατ. ευρώ και να λάβει προνομιούχες μετοχές εκδόσεως της Ιονικής Ξενοδοχειακής ή της εταιρείας που θα προκύψει κατόπιν συγχωνεύσεως της Ιονικής Ξενοδοχειακής με τη Home Holdings. Η έκδοση των μετοχών θα συνοδευτεί από τη σύναψη συμβάσεως δικαιωμάτων προαιρέσεως πωλήσεως/αγοράς μεταξύ της Alpha Bank και της Ιονικής Ξενοδοχειακής ή της εταιρείας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα