ΓΙΑ ΔΥΟ νέες αυξήσεις επιτοκίων προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα με συνέντευξή του στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο διοικητής της ΤτΕ, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ανακοπούν οι αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι το κόστος του δανεισμού στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ χαμηλό και ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια σταδιακή ισορρόπηση των επιτοκίων σε σχέση με τους πληθωριστικούς κινδύνους.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει δύο φορές (από το Δεκέμβριο του 2005) τα επιτόκιά της από 2% σε 2,25% και σε 2,5%, ενώ κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ θα ανακοινώσει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 2,75%.
Η αναπροσαρμογή των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε νέες αυξήσεις και των τραπεζικών επιτοκίων, κυρίως των δανείων, αυξάνοντας το κόστος αποπληρωμής των δανείων για τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) και για τις επιχειρήσεις. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε περίπου 140 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 70 δισ. ευρώ, οφείλουν τα νοικοκυριά και 70 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος αποπληρωμής του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας, που ανέρχεται σε 220 δισ. ευρώ, και απαιτεί ετησίως κοντά στα 10 δισ. ευρώ, για τόκους.
Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ίσως ξεπεράσει τους στόχους της ΕΚΤ φέτος. Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο η ΕΚΤ είχε κάνει την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,1% το 2006 και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,2%.
Για την ελληνική οικονομία ο κ. Γκαργκάνας, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,5%, παρά τις εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί κοντά στο 4%. Ο επίσημος στόχος είναι το 3,8%, αλλά η υψηλή επίδοση του πρώτου τριμήνου δημιούργησε αισιοδοξία, για υψηλότερο ετήσιο ποσοστό.
Στο μεταξύ χθες, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος που ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ψαλίδα, στην Ευρωζώνη, ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, πράγμα το οποίο πάλι επιβαρύνει τον πολίτη και τον καταναλωτή των τραπεζικών υπηρεσιών.