Αντιμέτωπο με πιέσεις από κάθε πλευρά και με την πλήρη μεταστροφή της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ, το Ριάντ ρίχνει τους τόνους και επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου.
Ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο TASS εάν η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει μία επανάληψη του 1973, όταν έκοψε τη ροή του πετρελαίου προς τις ΗΠΑ και άλλους μεγάλους πελάτες της Δύσης, πυροδοτώντας τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου διαβεβαίωσε: «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση».
Πρόκειται για αλλαγή στη στάση της σαουδαραβικής πλευράς. Μία εβδομάδα νωρίτερα κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα προειδοποιούσε τη Δύση ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν στα 100 ή και στα 200 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο είναι σαφές πως πρόκειται για ένα «δίκοπο μαχαίρι», καθώς η Σαουδική Αραβία θα πονέσει στον ίδιο βαθμό με τη Δύση.
Πάντως και οι ΗΠΑ εξαρτώνται από το Ριάντ, εδικά από τη στιγμή, που ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Όταν το ιρανικό αργό αποσυρθεί πλήρως από τη διεθνή αγορά, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να καλύψει το κενό.
Για αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θέλησε αρχικά να στηρίξει το βασίλειο, χαρακτηρίζοντας «αξιόπιστη» την εκδοχή του, πριν αλλάξει ρότα υπό τη διεθνή κατακραυγή. Έχει άλλωστε ομολογήσει και πως τα 110 δισ. δολάρια της παραγγελίας των οπλικών συστημάτων είναι πολλά, για να τα αγνοήσει.
naftemporiki.gr