Ομόλογα: Στο «θετικό σενάριο» ποντάρουν οι επενδυτές

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 11:35
UPD:11:47
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Aποκλιμάκωση παρουσιάζει σήμερα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με τους επενδυτές να φαίνεται να ελπίζουν σε μία υποχώρηση της τελευταίας στιγμής από τη Ρώμη, αλλά ενδεχομένως και λίγο νερό στο κρασί της Κομισιόν, καθώς η Ε.Ε. οδεύει προς τις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές στην ιστορία της. Από τη βελτίωση του κλίματος ωφελούνται και τα ελληνικά ομόλογα. 

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή (11:25 ώρα Ελλάδος) στο 3,46%. Νωρίτερα είχε μειωθεί κάτω από το 3,4%, με το srpead έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να περιορίζεται στις 284 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον περασμένο Ιούνιο. Η απόδοση του πενταετούς έκανε βουτιά 36 μονάδες βάσης στα χαμηλά δύο εβδομάδων του 2,63%. Στα χαμηλά δύο εβδομάδων του 1,24% και η απόδοση του διετούς. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί κατά 1,24% ή πέντε μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 4,30%. Νωρίτερα είχε διολισθήσει έως και το 4,25%. 

Η Κομισιόν αναμένεται αύριο, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε ενισχυμένες εξουσίες επί των προϋπολογισμών το 2013, να απορρίψει το ιταλικό προσχέδιο, καθώς Τρία και Κόντε δεν έπεισαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αναθεωρήσουν προς τα κάτω το στόχο του ελλείμματος.

Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν η διαδικασία θα φτάσει έως τέλους, δηλαδή στις κυρώσεις. Εκτιμάται πως υπό την πίεση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης η Ιταλία και υπό την πίεση των Ευρωεκλογών η Κομισιόν, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν τη χρυσή τομή, αντί να τραβήξουν το σχοινί.

Οι επενδυτές επιλέγουν δηλαδή το θετικό σενάριο. Προς το παρόν. Γιατί το τελευταίο διάστημα έχει γίνει κάτι περισσότερο από εμφανές ότι οι διαθέσεις τους αλλάζουν συνεχώς και στη βάση της παραμικρής πληροφορίας ή εξέλιξης. 

naftemporiki.gr  

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα