Χιλή: Πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη έως 6% φέτος

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2006 12:46

ΜΕ ΡΥΘΜΟ έως 6% πιθανολογείται ότι θα αναπτυχθεί φέτος η οικονομία της Χιλής, αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων και των τιμών ρεκόρ του χαλκού, του μεγαλύτερου εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Andres Velasco.

Ο Velasco είπε ότι η οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί από 5,5% έως 6%, μετά την ανάπτυξή της 6,3% το 2005, την ταχύτερη μέσα σε οκτώ χρόνια και 6,1% που ήταν το 2004. Η οικονομία της Χιλής, το πρώτο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε 5,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

Την εβδομάδα που πέρασε, η Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί από 5% έως 6% φέτος. Η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη τα ερχόμενα χρόνια, καθώς η αναρρίχηση των τιμών του χαλκού αυξάνει τα έσοδα του κράτους, ανοίγοντας σε αυτό τον δρόμο για περισσότερες δαπάνες το ερχόμενο έτος σε τομείς όπως η παιδεία για φτωχούς μαθητές, σύμφωνα με τον Velasco. Η κυβέρνηση θα κάνει την επίσημη εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αργότερα μέσα στο έτος, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 630 δολ., φθάνοντας στα 7.830 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange, μετά την υποχώρησή του στα 7.700 δολ. ο τόνος. Οι τιμές του μετάλλου είναι 78% υψηλότερα φέτος και άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος στις 11 Μαΐου. Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησε 24,65 σεντς, ποσοστό 6,3%, φθάνοντας στα 3,639 δολ. η λίμπρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα