Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι ιταλικές ανησυχίες, το Brexit, οι πάσης φύσεως αντιπαραθέσεις στους κόλπους της κοινότητας, αλλά και οι διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις δεν θα ανατρέψουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο. Πιθανότατα, όμως, θα την αναγκάσουν να κινηθεί με πιο αργά βήματα από ό,τι υπολόγιζε στο μέτωπο των επιτοκίων. Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομολόγων και επενδυτών, η οποία φέρνει πολύ κοντά το σενάριο που θέλει την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να επιστρέφει σε περιοριστική πολιτική, όταν η Fed θα αρχίσει... να χαλαρώνει και πάλι τη δική της.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική των αρνητικών καταθετικών επιτοκίων πριν από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ θα αρχίσει να πληρώνει για καταθέσεις οχτώ μήνες αργότερα. Το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι στο -0,4%, θα φτάσει στο +0,25% στα τέλη του 2020. Τότε, πολλοί πιστεύουν ότι η FED θα έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τα δικά της επιτοκία, προκειμένου να τονώσει την αμερικανική οικονομία, που θα κατεβάζει ταχύτητα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και κανείς δεν προβλέπει αποφάσεις για αλλαγές στην πολιτική. Έχει όμως σημασία να δούμε τι θα επιλέξει να επισημάνει για τις προοπτικές ανάπτυξης και του πληθωρισμού, όπως και το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, που οι επενδυτές δεν μπορούν πια να αγνοήσουν σε μία περίοδο αύξησης του κόστου δανεισμού.
Με τις αποφάσεις για το QE να θεωρούνται δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες, όλο το ενδιαφέρον τώρα έχει επικεντρωθεί στα επιτόκια. Πότε θα αυξηθούν λοιπόν; Η απάντηση δεν θα δοθεί την επόμενη εβομάδα, αλλά οι πληροφορίες, που θα δοθούν μπορούν να βοηθήσουν τις αγορές να έχουν πιο καθαρή εικόνα.
Σύμφωνα με το Reuters αυτή τη στιγμή οι κινήσεις στις αγορές χρήματος αποκαλύπτουν ότι οι επενδυτές περιορίζουν ήδη τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια. Υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες να έρθει η πρώτη αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι στο 75%, όταν πριν από μία εβδομάδα ήταν στο 100%. Αυτή δε δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τις 10 μονάδες βάσης, όταν ο ρυθμός αύξησης της Fed είναι 25 μονάδες βάσης.
Τι άλλαξε μέσα σε μία εβδομάδα; Οι φόβοι για τη σύγκρουση Ρώμης- Βρυξελλών υπήρχαν, όπως και το διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων είναι αυτές που φαίνεται να αλλάζουν το παιχνίδι.
naftemporiki.gr