Κίνα: Επιστροφή σε ρυθμούς κρίσης για οικονομία- παρεμβάσεις προς στήριξη της αγοράς

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 10:03
UPD:10:09
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Την παρέμβαση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του προέδρου ΣΙ, της κεντρικής τράπεζας και των ρυθμιστικών αρχών του τραπεζικού τομέα και της κεφαλαιαγοράς πυροδότησαν στην Κίνα τα στοιχεία, που έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύσσεται με ρυθμούς τόσο βραδείς, που είχε να ζήσει από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η παρέμβαση- σε επίπεδο ρητορικής προς το παρόν- πέτυχε να καθησυχάσει, όπως φαίνεται τους επενδυτές, με τους δείκτες στην κινεζική αγορά μετοχών να κάνουν δυναμικό ριμπάουντ από την πολύ πρωινή βουτιά. 

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Πεκίνο έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 6,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με το δεύτερο (6,7%), αλλά και αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις προβλέψεις των ειδικών που έβλεπαν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 6,6%. Πρόκειται για την χαμηλότερη επίδοση από το 2009, όταν μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονταν σε ύφεση, στον απόηχο της πιστωτικής ασφυξίας του 2008. 

Φέτος είναι οι εμπορικές εντάσεις και πρωτίστως η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, αλλά και η αυστηρή νομισματικη πολιτική της FED, που πυροδοτεί εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, η αιτία της επιβράδυνσης. Το ακριβό πετρέλαιο και ένα διεθνές περιβάλλον γεωπολιτικών αναταραχών και αβεβαιότητας επίσης πιέζουν τον «δράκο». 

Η εθνική στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για «πτωτικές πιέσεις» στην οικονομία, αλλά εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή και ο στόχος για ετήσιους ρυθμούς 6,5% θα επιτευχθεί. 

«Όλων των ειδών οι κίνδυνοι και τα προβλήματα αναδύονται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μία αναπόφευκτη διαδικασία, που πρέπει να αντιμετωπιστεί λογικά» σχολίασε ο Λίου Χε, κορυφαίος οικονομικός συμβούλου του Κινέζου προέδρου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι ρυθμιστικές αρχές χαρακτήρισαν «μη φυσιολογικές» τις έντονες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι οι εφετινές απώλειες σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τη σταθερότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. 

Αν και κανείς εκ των αρμοδίων δεν υποσχέθηκε συγκεκριμένη δράση προς στήριξη των αγορών, οι δηλώσεις στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν τον Σύνθετο Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης σε δυναμική ανάκαμψη της τάξης του 2,5%. Aπό τις αρχές του έτους η αξία των κινεζικών μετοχών έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα