Οι οριστικοί στόχοι των τραπεζών για τη μείωση «κόκκινων» δανείων

SSM και πιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να είναι μειωμένα κατά 50 δισ. στο τέλος του 2021
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τράπεζες και SSM συμφώνησαν τους νέους στόχους των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο στόχος είναι να μειωθούν τα NPEs κατά 50 δισ. ευρώ για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2021, ώστε τελικώς να διαμορφωθούν στα 38 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο συνιστά μια μείωση της τάξης του 43%, με δεδομένο πως τον Ιούνιο του 2018 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 88 δισ. ευρώ.

Τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2021 θα πρέπει να βρεθούν στο επίπεδο του 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών.

Τα ακριβή στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα οι τράπεζες θα τα δημοσιοποιήσουν μαζί με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Οι στόχοι είναι απολύτως ρεαλιστικοί, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών, το 40% έως 50% της μείωσης θα διενεργηθεί μέσω πωλήσεων δανείων αλλά και μέσω τιτλοποιήσεων, το 25% μέσω ρευστοποιήσεων και το υπόλοιπο με αναδιαρθρώσεις. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να «παίξουν» αναλόγως των συνθηκών. Συγχρόνως, εάν και εφόσον αυξηθεί η πιστωτική επέκταση, είναι σαφές πως και οι στόχοι μπορεί να βελτιωθούν περαιτέρω.

Οι τράπεζες ρίχνουν στη μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια και ουσιαστικά εργαλεία, επιχειρώντας να προχωρήσουν σε ανακτήσεις κατά τον τρόπο με τον οποίο το διενεργούν τα funds (κουρέματα, balloons κ.λπ.).

Ας σημειωθεί άλλωστε πως το κεφαλαιακό κόστος για τις τράπεζες δεν είναι μικρό και γίνεται πια σχεδόν ισόποσο με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Επομένως η πιστωτική επέκταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα, καθώς μπορεί να επιφέρει κέρδη υπό προϋποθέσεις, βελτιώνοντας και την κεφαλαιακή εικόνα των τραπεζών.

Αναδιαρθρώσεις

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια έχει επιτευχθεί η χαρτογράφηση απ' όλες τις τράπεζες και καλούνται οι δανειολήπτες να αφήσουν τη νομική προστασία στην οποία τυχόν έχουν ενταχθεί με προτάσεις ακόμη και για κούρεμα.

Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις, θα πρέπει να μειωθεί ο υψηλός βαθμός αθέτησης των υποχρεώσεων, που υπερβαίνει αισθητά τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης των δανείων. Η διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό αθέτησης και στον ρυθμό αποκατάστασης είναι υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, ενώ κατά το α' εξάμηνο του έτους σημειώθηκαν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

Άνω της διετίας

Δραστικά θα κινηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στους ποιοτικούς στόχους που έχει θέσει ο SSΜ για τη δραστική αντιμετώπιση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται για περίοδο άνω των 720 ημερών. Επομένως αναμένεται να δουλέψουν το χαρτοφυλάκιό τους και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ποιότητα

Εντατικοποιούνται οι χειρισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τα σχέδια της λειτουργικής αναδιάρθρωσης μεγάλων εταιρειών. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου θα είναι το στοιχείο που θα βοηθήσει πολύ την πλήρη εξυγίανση, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες. Η ποιότητα λοιπόν θα βοηθήσει και τις επιλογές των τραπεζών για το ποια δάνεια θα πουληθούν, ποια θα αναδιαρθρωθούν κ.λπ. Η συμφωνία με τον SSM σε ό,τι αφορά τους στόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αφού επιτρέπει στις τράπεζες να καταρτίσουν πλέον τους σχεδιασμούς τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα