JPMorgan: Τι είπαν οι Έλληνες αξιωματούχοι στο Μπαλί για τράπεζες, οικονομία, εκλογές

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 17:47
UPD:17:53
EPA/JUSTIN LANE

Τα όσα υποστήριξε οι Έλληνες αξιωματούχοι για την οικονομία, τις τράπεζες, αλλά και το πολιτικό σκηνικό, στις επαφές που είχαν με επενδυτές στο Μπαλί, στο περιθώριο της Συνόδου της ΔΝΤ, αποκαλύπτει η JPMorgan Chase σε σημείωμά της. 

Μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά φέρεται να υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για το χρέος, ότι αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης το 2019 αλλά και διατήρηση υγιών ρυθμών σε μακροπόθεσμη βάση, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση των τραπεζών είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται στην κίνηση των μετοχών τους. Όσο για τις κάλπες, αυτές δεν θα έρθουν πριν από την άνοιξη του 2019. 

Οι τράπεζες

Στο μέτωπο των τραπεζών, όπως αναφέρει η JPMorgan, οι αξιωματούχοι υπενθύμισαν ότι και οι τέσσερις συστημικές επιτυγχάνουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, πέρασαν τα stress tests, ενώ δεν έχουν ιδιαίτερη διασύνδεση με την Τουρκία ή την Ιταλία. Σημείωσαν πως η πρόσφατη πτώση στις μετοχές τους δεν συνοδεύθηκε από κάμψη στις τραπεζικές καταθέσεις και εξέφρασαν αισιοδοξία για ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, καθώς όπως είπαν το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και η απασχόληση ενισχύεται. 

Βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να επεκτείνει την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα για ρευστότητα. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η ΕΚΤ είχε θέσει πλαφόν στην ποσότητα των κρατικών ομολόγων, που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους. Ωστόσο καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος, εξήγησε η ελληνική πλευρά στους επενδυτές, «θα ήταν λογικό να επιτραπεί η αγορά περισσότερων ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους». 

Παράλληλα οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι η Αθήνα επεξεργάζεται ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού, προκειμένου  να βοηθήσει τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. Η λύση αυτή προκρίνεται έναντι της σύστασης bad bank, ενώ οι λεπτομέρειες του σχήματος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα έως τα Χριστούγεννα.

Υποστήριξαν ακόμη ότι η προσέγγισή τους, που περιλαμβάνει πολλά επιμέρους μικρά βήματα, όπως η ενίσχυση του νομικού πλαισιόυ, ο πτωχευτικός κώδικας, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η τόνωση της ανάπτυξης, «θα είναι η απάντηση για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος» αντί μίας λύσης, που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε μία bad bank.

Οι προτεραιότητες της πολιτικής

Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αυτή έχει τρεις προτεραιότητες: Ξεκάθαρο μονοπάτι χρηματοδότησης ια τα επόμενα 10-15 χρόνια, 2) βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης και 3) διατήρηση ενός αποθεματικού ασφαλείας μετά το πρόγραμμα.

Στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η χώρα έχει πλέον 10-15 χρόνια να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος. Η Ελλάδα έχει επίσης αδιάθετα 25 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα, γεγονός που της δίνει ευελιξία σχετικά με το εάν θα επιστρέψει στην αγορά ή θα επαναγοράσει βραχυπρόθεσμο χρέος του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ.

.Όσον αφορά στην ανάπτυξη αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 2% με 2,1% φέτος και επιτάχυνση στο 2,4% το 2019. Στόχος όμως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τα μηνύματα από τις εξαγωγές είναι θετικά, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να ενισχυθεί και λόγω των τουριστικών εσόδων. Παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις κινούνται εντός στόχου

Οι κάλπες και ο δημοσιονομικός χώρος

Στις πολιτικές εξελίξεις, όπως είπαν, οι εκλογές θα έρθουν το νωρίτερο τον επόμενο Μάιο και το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση συμφώνησε με το ΔΝΤ να έχει δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό το 2019 και το 2020, αλλά υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ο προϋπολογισμός να είναι λιγότερο περιοριστικός, επιτρέποντάς τη μη περικοπή των συντάξεων- κάτι που συζητείται με τους Ευρωπαίους. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα