Yποχώρησε το γιέν έναντι του δολαρίου

Μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομίας ότι ο αντιπληθωρισμός «εμμμένει»
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 07:46

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας, γιέν, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν, για να αποδείξουν πως ο αντιπληθωρισμός, διάρκειας πλέον των επτά ετών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τελείωσε.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ιάπωνα Οικονομίας, Sadakazu Tanigaki και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Shinzo Abe, καταδεικνύουν ότι ενδέχεται να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Το γιέν, έχει σημειώσει άνοδο 5,1% φέτος, καθώς εικάζεται ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί από τα επίπεδα κοντά στο μηδέν όπου βρίσκεται για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ σήμερα κινήθηκε αρχικά ανοδικά μετά την ανακοίνωση της αύξησης των τιμών καταναλωτή για έκτο μήνα.

Το γιέν υποχώρησε στα 112,15 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:54 μ.μ. στο Τόκυο, μετά την άνοδό του στα 111,48 γιέν και από 111,78 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το γιέν προβλέπεται να κυμανθεί από 110 και 113,59 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Εναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 143,24 από 143,07.

Οι τιμές καταναλωτή – εκτός των νωπών τροφίμων – αυξήθηκαν 0,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σήμερα στο Τόκυο. Και οι 37 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν επιτυχώς την άνοδο των τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα