Ομόλογα: Ανησυχία για τις αυξημένες αποδόσεις και τον αντίκτυπο σε ανάπτυξη, τράπεζες

Καμπανάκι από Capital Economics
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 16:14
UPD:16:19
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι αποδόσεις ανεβαίνουν και οι ανησυχίες για τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν στο προσκήνιο. Σε έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές προοπτικές η Capital Economics χτυπάει καμπανάκι ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη και αυτό με τη σειρά του να εμποδίσει την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να εντείνει τις πιέσεις στις τράπεζες. Η κυβέρνηση βλέπει σταδιακή αποσύνδεση των ελληνικών από τα ιταλικά ομόλογα. Αλλά η Ιταλία δεν είναι ο μόνος ούτε ο κυριότερος παράγοντας πίεσης. H απόδοση του δεκαετούς σήμερα στο 4,44%. 

«Έχοντας μόλις εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα ήδη αντιστέκεται στη λιτότητα» σχολιάζουν οι ειδικοί της CE και προσθέτουν ότι «ενώ αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την δοκιμαζόμενη οικονομία, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων πλήττοντας την ανάπτυξη και εγείροντας τον κίνδυνο νέας κρίσης».  

Η Capital Economics θυμίζει ότι ύστερα από ένα δυναμικό ξεκίνημα, το ελληνικό ΑΕΠ «μετά βίας αναπτύχθηκε» το δεύτερο τρίμηνο και χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξη την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Ενδεχόμενη αποτυχία των προβλέψεων θα σήμαινε αδυναμία επίτευξης και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, σημειώνει. 

«Ενώ η λιγότερο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αφήσει χώρο στην οικονομία να ανατπυχθεί, φαίνεται ότι τα όποια οφέλη θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις επιπτώσεις τους. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρ της Ευρωζώνης, στην οποία έχουμε διάχυση από την Ιταλία» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Σε αυτό το περιβάλλον, διαμηνύει, «οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας». 

 Η CE βλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε μόλις 1% έως το 2020, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε επιδείνωση των δημοσιονομικών. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη όταν το μαξιλάρι ρευστότητας εξαντληθεί φέτος. Και υπάρχει κίνδυνος τα πράγματα να χειροτερέψουν νωρίτερα» καταλήγει.

Την ίδια ώρα στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, Αλέξης Τσίπρας και Μπενουά Κερέ συμφώνησαν ότι το ελληνικό ομόλογο αποσυνδέεται αργά, αλλά σταθερά από το ιταλικό, όπως και ότι η άνοδος της απόδοσή τους οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι σημερινές εξελίξεις στην αγορά κρατικού χρέους όμως δεν δικαιώνουν το αφήγημα. 

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφαλώνει σήμερα στο 4,44%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,66% ή 11 μονάδων βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 4,33%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετους ιταλικού παρουσιάζει μικρότερη άνοδο της τάξης του 1,21% ή τεσσάρων μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,59%.  

Τα ελληνικά ομόλογα σαφώς επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανησυχίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό ή η πολιτική της Federal Reserve, η οποία στέλνοντας το μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων ωθεί προς τα επάνω τις αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Ωστόσο το γεγονός ότι η αύξηση στην απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ιταλικών, των πορτογαλικών (ανοδος 0,9% στο 1,97%) ή ακόμη και των ισπανικών (άνοδος 2,4% ή τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,69%), που δοκιμάζονται από τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό, αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι καθορίζουν την τάση. 

Η σημερινή άνοδος δεν μπορεί να είναι εντελώς ασύνδετη με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά την αιφινίδια παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, αλλά και με την αντιπαράθεση για τις συντάξεις και για το πόσα σενάρια περιλαμβάνει τελικά ο προϋπολογισμός. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης διαβεβαιώνουν ότι το σενάριο είναι ένα: Δεν θα κοπούν. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής  απαντά πάντως ότι τα σενάρια είναι ξεκάθαρα δύο.  Και ειδικοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι η ακύρωση του μέτρου δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο ως προς το μήνυμα, που στέλνει στις αγορές. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα