Πώς οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Σ. Αραβίας- Κουβέιτ παγώνουν την αγορά πετρελαίου

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 15:14
UPD:15:16
REUTERS/Nick Oxford

Δεν έχουν τέλος οι πονοκέφαλοι για την αγορά πετρελαίου, με τη Σαουδική Αραβία και τις σχέσεις της όχι μόνο με τη Δύση, αλλά και με τα άλλα βασίλεια της Μέσης Ανατολής να εξελίσσονται στον πιο ισχυρό. Ενώ έως πρόσφατα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ντόναλντ Τραμπ, στη στάση του έναντι της Τεχεράνης και στις επιθέσεις του κατά του ΟΠΕΚ, τώρα όλοι περιμένουν το Ριάντ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι προσδοκίες για επανέναρξη της παραγωγής σε κοιτάσματα, που διαχειρίζονται από κοινού η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, διαψεύδονται. Αγεφύρωτες επιχειρησιακές διαφορές, αλλά και οι ψυχρές πολιτικές σχέσεις στέκονται εμπόδιο, όπως επισημαίνουν στο πρακτορείο πηγές με γνώση των διμερών επαφών. 

Οι δύο χώρες πάγωσαν την παραγωγή στα κοιτάσματα Khafji και Wafra, στην λεγόμενη Ουδέτερη Ζώνη, πριν από τρία χρόνια, αποσύροντας έτσι από την αγορά 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως. Καθώς οι τιμές φέτος ξεπέρασαν κάποια στιγμή ακόμη και τα 85 δολάρια το βαρέλι, η Ουάσιγκτον φέρεται να πίεσε τις δύο πλευρές για επανέναρξη της συνεργασίας τους με στόχο την αύξηση της προσφοράς. 

Ο διάχοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που φαίνεται πλέον να έχει τον πρώτο λόγο στο βασίλειο των Σαούντ, επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Κουβέιτ για να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα όμως με τις πηγές, που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες απέτυχαν να φέρουν πιο κοντά σε συμφωνία τα δύο μέρη. 

«Δεν πήγαν καλά, γιατί η κυριαρχία του Κουβέιτ δεν είναι διαπραγματεύσιμη» σχολίασε μία εκ των πηγών. Πρόσθεσε δε ότι το Ριάντ απαιτεί οι νόμοι του Κουβέιτ να μην ισχύσουν στην περίπτωση της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας Chevron, η οποοία διαχειρίζεται το κοίτασμα Wafra εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.

Άλλη πηγή υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία ήθελε να έχει περισσότερο έλεγχο επί των δραστηριοτήτων στην ουδέτερη ζώνη. Μάλιστα ενώ αρχικά η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να είναι διήμερη, διήρκησε τελικά μόλις λίγες ώρες πριν διακοπεί απότομα τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών εντείνει το σαουδαραβικό εμπάργκο στο γειτονικό Κατάρ, αλλά και η διαφορική οπτική για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, όπως σχολίαζαν οι πηγές. Το Κατάρ επιχειρεί να διατηρήσει ουδέτερη θέση στην κόντρα των αραβικών κρατών με την Ντόχα, που κατηγορείται ότι στηρίζει την τρομοκρατία, ενώ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη, καθώς η μειονότητα των σιιτών στο εμιράτο είναι υπολογίσιμη. Σε μια κίνηση που έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, το Κουβέιτ υπέγραψα πρόσφατα αμυντική συνεργασία με την Τουρκία. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου στην Ουδέτερη Ζώνη μετράει πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1920. Οι πρώτες εντάσεις άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο μόλις πριν από δεκαετία και κορυφώθηκαν το 2014, με την Σαουδική Αραβία να κλείνει το Khafij, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα. Ένα χρόνο αργότερα έκλεισε και το Wafra, με την διαχειρίστρια Chevron να επικαλείται δυσκολίες στην εξασφάλιση αδειών για εργαζομένους και υλικά. 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν ειδικοί η Ουδέτερη Ζώνη αποτελεί το πιο σημαντικό κοίτασμα, που έχει σκοπίμως παγώσει την παραγωγή του, παγκοσμίως.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα