Νοβότνι: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

Καμπανάκι για no deal στο Brexit
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 14:24
UPD:14:25
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Τις συγκρίσεις της Ιταλίας με την Ελλάδα απορρίπτει ο Έβαλντ Νοβότνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν εκφράζει ανησυχία για την αύξηση στο κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για ένα no deal στο Brexit. 

Από το βήμα επενδυτικού συνεδρίου που έλαβε χώρα στη Βιέννη, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η Ιταλία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι εμφανίζει υψηλό χρέος. Όπως είπε τα θεμελιώδη δεδομένα της ιταλικής οικονομίας «είναι καλά». Σημείωσε ωστόσο ότι η αύξηση στην απόδοση του 10ετους συνιστά «σημάδι ανησυχίας» από τις αγορές. 

Ο Νοβότνι εμφανίστηκε πιο ανήσυχος για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παρά σε εκείνες για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Όπως είπε ο κίνδυνος για μία έξοδο της Βρετανίας χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία έχει αυξηθεί. Σημείωσε δε πως ακόμη και σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit η κοινότητα έχει συμφέρον να συνεχίσει να λειτουργεί ως σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο το Λονδίνο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reutes 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα