Ν. Κορέα: Το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 1997 τον Απρίλιο

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 09:07

ΤΟ μεγαλύτερο έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε από το 1997 τον Απρίλιο η Ν. Κορέα, καθώς η άνοδος του κόστους πετρελαίου αύξησε τους λογαριασμούς εισαγωγής της χώρας και οι ξένοι επενδυτές πήραν τα μερίσματα των μετοχών, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Το έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. δολ. συγκρίνεται με το αναθεωρημένο έλλειμμα ύψους 426,6 εκατ. δολ. που είχε η χώρα τον Μάρτιο και 994 εκατ. δολ. πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Korea στη Σεούλ. Αυτή είναι η τρίτη μηνιαία αύξηση του ελλείμματος της χώρας.

Το τωρινό έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, ενδέχεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 40% της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας. Συνήθως οι λογαριασμοί τρεχουσών συναλλαγών της Ν. Κορέας παρουσιάζουν έλλειμμα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λόγω των εποχικών συγκυριών όπως τον επαναπατρισμό των μερισμάτων των μετοχών από τους ξένους επενδυτές.

Το ουόν σημείωσε άνοδο 7% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος. Ισχυρότερο νόμισμα μειώνει τους λογαριασμούς εισαγωγών, αλλά ενδέχεται να μειώσει τις εξαγωγές κορεατικών αγαθών, που γίνονται πιο ακριβά στο εξωτερικό. Το ουόν σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα, 0,3%, φθάνοντας στα 946,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:16 π.μ. στη Σεούλ.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 38% στα 4,2 δισ. δολ. τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση. Η Ν. Κορέα εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει και είναι η πέμπτη σε μέγεθος χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Τα μερίσματα που κατέβαλαν οι εταιρείες της Ν. Κορέας στους ξένους επενδυτές αυξήθηκαν στα 2,1 δισ. δολ. από 1,9 δισ. δολ. τον Μάρτιο και 2,3 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα