Volcan: Πάνω από τα 3.000 δολ. ο ψευδάργυρος έως το 2008

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 10:00

ΔΕΝ θα υποχωρήσουν κάτω από τα 3.000 δολ. ο τόνος μέχρι το 2008 οι τιμές του ψευδαργύρου, αποτέλεσμα του ελλείμματος παραγωγής, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του μετάλλου στη Ν. Αφρική, Volcan Cia. Minera SA.

Ο ψευδάργυρος θα διατηρηθεί περίπου τρεις φορές στον μέσον όρο των πέντε τελευταίων ετών, αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του μετάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Volcan, Roberto Letts, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Μαδρίτη. Ο Letts είπε ότι δεν έχει «πειστεί» για την ύπαρξη «φούσκας» στις τιμές του ψευδαργύρου.

Στο Λονδίνο, τα συμβόλαια του ψευδαργύρου, σημείωσαν φέτος άνοδο 86% και στις 11 Μαΐου διαπραγματεύθηκαν στα 4.000 δολ. ο τόνος. Η ζήτηση προβλέπεται ότι θα υπερβεί την παραγωγή του μετάλλου και τα επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν ψευδάργυρο, καθώς διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται κυρίως για τον γαλβανισμό του ατσαλιού.

Η Volcan έχει αυξήσει την παραγωγή ψευδαργύρου και μολύβδου κατά 3% φέτος και θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του ψευδαργύρου το δεύτερο εξάμηνο στα ορυχεία της Cerro Pasco και Yauli, σύμφωνα με τον Letts said. Η εταιρεία που εδρεύει στη Λίμα, αύξησε την παραγωγή ασημιού 10% μέσα στο έτος, συμπλήρωσε.

Το Περού, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ψευδαργύρου το 2005, μετά την Κίνα και την Αυστραλία, σύμφωνα με την έκθεση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Χθες, οι μετοχές της Volcan έκλεισαν στα 2,46 σολ, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4,45 δισ. σολ (1,36 δισ. δολ.).

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, σημείωσε άνοδο 85 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 3.550 δολ. ο τόνος στη 1:15 μ.μ., τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα