Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, στον απόηχο των πρακτικών της Federal Reserve, που έστειλαν μήνυμα νέων επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά και εν αναμονή ενός κύματος προσφοράς νέων τίτλων από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν προς στιγμήν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να σκαρφαλώνει στο 3,60% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται κοντά στις 315 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στα υψηλά πέντε ετών, που είχαν καταγραφεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Στη συνέχεια η απόδοση του ιταλικού 10ετους υποχώρησε κοντά στο 3,55%, ενώ εκείνη του γερμανικού επέστρεψε στο 0,48%, αυξημένη κατά 2,82% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Υπό ελαφρά πίεση βρίσκονται επίσης τα ισπανικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς στο 1,67%, ενώ σταθερή στο 1,94% είναι η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου.
Σε κλοιό πιέσεων έχουν επιστρέψει και τα ελληνικά ομολόγα, τα οποία εμφανίζονται άκρως ευάλωτα σε εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές αναταράξεις. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει σήμερα το πρωί άνοδο 7 μονάδων βάσης ή 1,78% σε σχέση με το χθεσινό κλέισιμο, στο 4,40%.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την ηχηρή παραίτηση Κοτζιά, έρχονται να προστεθούν στους πονοκεφάλους για τους επενδυτές, που δεν μπορούν να παραμείνουν ανεπηρέαστοι ούτε από την κόντρα Ρώμης- Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό ούτε από τα σχέδια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τα οποία ωθούν συνολικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.
Στο μίγμα των παραγόντων, που επηρεάζει το κόστος δανεισμού, προστίθενται οι επικείμενες εκδόσεις ομολόγων ύους 8 δισ. ευρώ από Γαλλία, ύψους 5 δισ. ευρώ από Ισπανία, αλλά και η νέα δοκιμασία της Ιταλίας με έκδοση διετούς ομολόγου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα η νέα ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία ομολόγου, δοκιμάζοντας έτσι τα νερά των αγορών, που αποδείχθηκαν ψυχρά. Εξέδωσε τριετές ομόλογο, με το επιτόκιό του να διαμορφώνεται στο 2,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2013.
Παράλληλα εξέδωσε μακροπρόθεσμα ομολόγα, διάρκειας 15 και 30 ετών, αντλώντας συνολικά 6,5 δισ. ευρώ με το δανεισμό να της στοιχίζει ακριβά.
naftemporiki.gr