Νέους επενδυτές στην Ευρώπη αναζητούν οι τράπεζες του Περσικού Κόλπου

Εξ αιτίας των χαμηλοτέρων επιτοκίων δανεισμού
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 11:29

ΟΜΟΛΟΓΑ στην Ευρώπη για πρώτη φορά πουλούν οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τους επενδυτές των ΗΠΑ, αξιοποιώντας παράλληλα το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους δανεισμού.

Η Gulf Investment Corp., ο όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ελέγχεται από τη Σ. Αραβία και άλλες πέντε κυβερνήσεις και η Saudi British Bank, η οποία κατά 40% ανήκει στην HSBC Holdings Plc, πούλησαν από τον Απρίλιο, ομόλογα αξίας πλέον των 700 εκατ. ευρώ (894 εκατ. δολ.). Η Emirates Bank International, η οποία ανήκει κατά 77% στην κυβέρνηση του Ντουμπάϊ, ενδέχεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε έκδοση χρέους, σύμφωνα με την Barclays Capital, που διαχειρίζεται την πώληση.

Οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου, στρέφονται στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης ύψους 824 δισ. ευρώ, μετά την σχεδόν πλήρη εξάρτησή τους από τους Αμερικανούς επενδυτές για πώληση χρέους εκτός της περιοχής. Η αύξηση του πετρελαίου κατά 75% από την έναρξη του 2005, γέμισε τα ταμεία των τραπεζών και των εταιρειών της περιφέρειας καθιστώντας τις πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια δύο φορές από τον Δεκέμβριο του 2005, στο 2,5%.

Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια δανεισμού 16 φορές τα δύο τελευταία χρόνια, στο 4% από 1%.

Οι οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέϊτ, του Κατάρ, του Μπαχρέϊν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα αναπτυχθούν με ρυθμό πλέον του 5% το 2006, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). H οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ύψους 308 δισ. δολ., η μεγαλύτερη της περιοχής του Περσικού Κόλπου, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3% φέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, τον μήνα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα