Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων προμηνύουν τα πρακτικά της Fed

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 21:21
UPD:21:26
REUTERS/CHRIS WATTIE

Υπέρ της «διατήρησης της πολιτικής της αύξησης των επιτοκίων, έως ότου καταστεί περιοριστική» τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της Federal Reserve, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, «ορισμένοι» αξιωματούχοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «μετρίως περιοριστική για ένα διάστημα», ενώ ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραπεζιτών εκτιμά ότι η πολιτική της Fed θα πρέπει να είναι περιοριστική «προσωρινά».

Στον αντίποδα, μόλις δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αντιτάσσονται στην υιοθέτηση της περιοριστικής πολιτικής, λόγω της απουσίας «ξεκάθαρων ενδείξεων “υπερθέρμανσης” της οικονομίας και αύξησης του πληθωρισμού».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί τραπεζίτες διαπιστώνουν ενδείξεις επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας, ενώ «αρκετοί» εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα «υπερβεί ήπια» τον στόχο του 2% για «μία αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο».

Σημειώνεται ότι η Federal Reserve έχει προαναγγείλει ακόμη έναν γύρο αύξησης των επιτοκίων -τον τέταρτο από την αρχή του έτους- επικαλούμενη τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η στάση αυτή ωστόσο, έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις αγορές, καθώς οι τελευταίες ανησυχούν για την απόσυρση των υποστηρικτικών νομισματικών μέτρων. Ενδεικτική είναι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία, εκφράζει δημοσίως την αντίθεσή του.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα