E.E.: Βουτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Σεπτέμβριο- πού οφείλεται

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 13:08
UPD:13:15
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Όπισθεν ολοταχώς για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο, με τις πωλήσεις να κάνουν «βουτιά» 23%. Ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής των νέων κανόνων για τους ελέγχους εκπομπών ρύπων και η πτώση έρχεται να ανατρέψει τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας τον Αύγουστο, όταν εταιρείες και καταναλωτές προσπαθούσαν να προλάβουν την προθεσμία. Τη γενικότερη τάση ακολούθησε και η ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ACEA, τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν πτώση 23,5%. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που δεν εκπλήσσει, όπως σχολιάζει, καθώς έρχεται μετά το άλμα των πωλήσεων κατά 31% τον Αύγουστο. 

 Συνολικά το πρώτο εννιάμηνο του έτους η ζήτηση για αυτοκίνητα παρέμεινε θετική, με τις νέες ταξινομήσεις να είναι αυξημένες κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς. 

Σε αυτό το διάστημα, στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ένωσης η εικόνα ήταν μικτή. Υψηλές ταχύτητες ανέπτυξε η ισπανική αγορά, με τις νέες ταξινομήσεις αυξημένες κατά 11,7%, ενώ ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις στη γαλλική (+6,5%) και τη γερμανική αγορά (2,4%).

Αντιθέτως είχαμε πτώση 7,5% στη Βρετανία και 2,8% στην Ιταλία, όπου το Brexit και οι αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες αντίστοιχα φαίνεται να καθιστούν πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές. 

Στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο οι νέες ταξινομήσεις ήταν μειωμένες κατά 17%, αλλά συνολικά στο εννιάμηνο είχαμε αύξηση των πωλήσεων κατά 20% στα 84. 076 οχήματα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αγορά παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών παραμένει μακριά από τα προ κρίσεως επίπεδα. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα