Σε ναδίρ 14 μηνών οι επενδύσεις της Κίνας σε αμερικανικό χρέος

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 08:55
UPD:08:56
REUTERS/Damir Sagolj

Για πολλούς το πιο ισχυρό όπλο, που έχει η Κίνα στα χέρια της, στον πόλεμο με τις ΗΠΑ είναι αυτό των επενδύσεών της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ο «δράκος» είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο πρόκειται για ένα όπλο, που διστάζει να χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς θα μπορούσε να ... αυτοτραυματιστεί. 

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι η Κίνα μειώνει σταθερά τους τελευταίους μήνες την έκθεσή της σε αμερικανικό χρέος, αποφεύγοντας πάντως ένα μαζικό ξεπούλημα, που θα απογείωνε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και θα πυροδοτούσε έντονες αναταράξεις στις αγορές διεθνώς. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο η Κίνα μείωσε τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικούς τίτλους κατά λίγο περισσότερο από 6 δισ. στα 1,165 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλοτέρα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους οι τοποθετήσεις της έφταναν στα 1,2 τρισ. δολάρια. 

Οι traders της αγοράς ομολόγων παρακολουθούν πολύ στενά τις κινεζικές κινήσεις, σε μία περίοδο στην οποία είναι έντονη και η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος. Το Πεκίνο αφήνει το γιουάν να υποτιμηθεί, σε μία προσπάθεια να στηρίξει τις εξαγωγές του και να αντισταθμίσει τους κινδύνους. Αλλά και αυτή η στρατηγική ενέχει κινδύνους και έχει όρια. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα