Αγορές: Από πηγή ανησυχίας, θετικός πρωταγωνιστής η Ιταλία

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 14:50
UPD:14:55
EPA/ALBERTO MATRIN

Ανάκαμψη μετ' επιφυλάξεων έχουμε σήμερα στις περισσότερες αγορές μετοχών της Ευρώπης, με τους δείκτες να εξασφαλίζουν μικρά σχετικά κέρδη. Από τις έντονες ανησυχίες για ένα no deal στο Brexit έως την υπόθεση Κασόγκι και τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι παράγοντες αβεβαιότητας δεν είναι λίγοι. Ωστόσο τα μηνύματα φαίνεται να είναι πιο θετικά από την Ιταλία, η οποία αποτελούσε βασική πηγή ανησυχίας τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα αναδεικνύεται σε θετικό πρωταγωνιστή.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου τα χαμόγελα επέστρεψαν με τον FTSE MIB  να καταγράφει στις 14:35 ώρα Ελλάδος άνοδο  της τάξης του 1,1%, την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη ενισχύονται μόλις 0,5%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται σε αρνητικό έδαφος. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe με άνοδο 0,7% απομακρύνεται ελαφρά από τα χαμηλά 22 μηνών, στα οποία είχε υποχωρήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Εξακολουθεί πάντως να παραμένει 7,4% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. 

Την ιταλική ανάκαμψη οδηγούν οι μετοχές των τραπεζών, αλλά ακολουθούν τηλεοπικοινωνίες και επιχειρήσεις ενέργειας. Η αντίδραση των επενδυτών αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, πείθει αυτή τη φορά ότι μπορεί να τηρήσει τις κατάλληλες ισορροπίες αναμέσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τις Βρυξέλλες και τις αγορές. 

Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού υποχωρεί κατά επτά μονάδες βάσης ή 2% στο 3,48%. Σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις για τα ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ παραμένει επίσης εν πολλοίς σταθερό, με την ισοτιμία στα 1,1585 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου υποχωρεί σήμερα περίπου 0,7%, με το μπρεντ στα 80,17 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 71,2 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα