Αλογοσκούφης: Προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2006 09:44

ΣΤΑΘΕΡΑ προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή θα παραμένει η κυβέρνηση και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του στην άτυπη συνάντηση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας στο μέλλον, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή πολιτικών που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και θα αυξήσουν το διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παρά τις δυσκολίες, όπως είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών, αλλά και η χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιείται η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, πέτυχε:

* Μείωση του ελλείμματος στο 4,5% πέρυσι, ενώ φέτος επανέλαβε ότι θα «πέσει» στο 2,6% του ΑΕΠ.

* Ανάπτυξη 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2006.

* Μείωση της ανεργίας στο 9,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

* Μείωση του δομικού πληθωρισμού στο 2,6% το πρώτο τετράμηνο του 2006.

* Αύξηση των εξαγωγών.

* Μείωση των δημοσίων δαπανών στο 44,7% του ΑΕΠ.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 2,3%.

Σε μεγάλο βαθμό απέδωσε μάλιστα αυτές τις επιδόσεις, πέρα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σε εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα, αφού πολλές οικονομίες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας και διαρθρωτικές αδυναμίες των αγορών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, την πρόσληψη νέων εργαζομένων και την είσοδο νέων επιχειρήσεων

Για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι αναγκαία η επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι οικονομίες όλων των χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, πιο παραγωγικές, πιο ευέλικτες και να ενθαρρύνουν την καινοτομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα