Ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε Ρώμη, Βρυξέλλες και αγορές

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 10:20
UPD:10:21
EPA/MATTEO BAZZI

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τον Τζιοβάνι Τρία να πετυχαίνει αυτή τη φορά να στείλει το μήνυμα πως έχει την οικονομική πολιτική του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ υπό έλεγχο. Το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία έδωσε την έγκρισή του σε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, μειώνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διογκώνει το έλλειμμα στο 2,4% έναντι προηγούμενου στόχου για μείωσή του στο 0,8%. 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών αν και επεσήμανε ότι με τον προϋπολογισμό αυτό η χώρα κάνει στροφή στην οικονομική πολιτική και απομακρύνεται από το δρόμο της λιτότητας, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα αποφευχθεί η μετωπική με τις Βρυξέλλες. Θα πείσει, όπως είπε, την Κομισιόν ότι το σχέδιό του δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. 

Το βασικό επιχείρημα της Ρώμης είναι ότι δεν παραβαίνει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτουν το «ταβάνι» για το έλλειμμα στο 3%. Οι Βρυξέλλες απαντούν ότι υπάρχει και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο του 2012, με το οποίο όλα τα κράτη- μέλη- και ειδικά τα υπερχρεωμένα- στοχεύουν προς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, με τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να αγνοήσουν την πραγματικότητα ότι η Ιταλία έχει μία προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση και την ιταλική κυβέρνηση να μην μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα της αύξησης του κόστου δανεισμού στις αγορές. 

Ο πρωθυπουργός Τζουζιέπε Κόντε σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός μας κάνει πράξη τις υποσχέσεις μας, χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει πρωτίστως στις αγορές, όπου σήμερα η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για το ιταλικό ενεργητικό. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει πτώση 3,5 μονάδων βάσης στο 3,52% και του διετούς έξι μονάδων βάσης στο 1,7%. 

Το spread απόδοσης 10ετούς ιταλικού ομολόγου και Bund κλείνει έτσι στις 300 μονάδες βάσης. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα