Ρυθμιστές οι ομολογιούχοι στην επόμενη μέρα της F.F.

Έρχονται οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης, λέει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 12:21
UPD:12:21
REUTERS/COSTAS BALTAS

Οι ομολογιούχοι και οι τράπεζες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο για να φτάσει στο δικαστήριο μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να έχει τη συναίνεση του πιστωτών της εισηγμένης με το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων. 

Από την έντυπη έκδοση

Συνεχίζεται το «κόψε, ράψε» για το business plan που θα συνοδέψει την αίτηση εξυγίανσης της Folli Follie στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο πλαίσιο του άρθρου 106 του πτωχευτικού νόμου - με τους ομολογιούχους να παίρνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, καθώς από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση των διαδικασιών.

Οι ομολογιούχοι και οι τράπεζες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο για να φτάσει στο δικαστήριο μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να έχει τη συναίνεση του πιστωτών της εισηγμένης με το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων. Οι απαιτήσεις των τραπεζών, που έχουν χορηγήσει δάνεια 47 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, είναι εν πολλοίς εξασφαλισμένες με το 36% της F.F. Group στα πολυκαταστήματα attica, αν και υπάρχουν τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, όπως και οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κτηρίων και εξοπλισμού που έχει συνάψει ο όμιλος. Ας σημειωθεί ότι μαζί με την ενεχυρίαση της συμμετοχής της στα attica για το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες η F.F. Group έχει εγγράψει συναινετικές προσημειώσεις σε ακίνητα ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αν και για την εταιρεία τα τραπεζικά δάνεια είναι στα 47 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου (στοιχεία 31.12.2017) ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τον όμιλο βαρύνουν επίσης ομολογιακά δάνεια 6,5 εκατ. ευρώ με λήξη ενός έτους και επιπλέον 472 εκατ. ευρώ με πενταετή ορίζοντα (για την εταιρεία τα ομολογιακά δάνεια 31.12.17 ήταν 415,8 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία της εταιρείας (31.5.2018), οι συνολικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ήταν 532 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος, πάνω από 80%, να αφορά ομολογιακά δάνεια. 

Το σενάριο της μετοχοποίησης των απαιτήσεων επί της ουσίας οδηγεί τον έλεγχο της εταιρείας στους ομολογιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τους σημερινούς μετόχους και φυσικά να δεσμευθούν ότι δεν θα στραφούν εναντίον τους, διότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα σε νομικό επίπεδο - και δεν είναι μόνον οι εν εξελίξει έρευνες [π.χ. του οικονομικού εισαγγελέα, η δικανική-εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) της Alvarez & Marsal], αλλά και οι νέες πρωτοβουλίες.

Το σκάνδαλο και τα KAE

Άμεσα κατατίθενται οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης για τις ισχυρές χρηματιστηριακές απώλειες που έχουν υποστεί οι επενδυτές-μέλη της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών από τις εξελίξεις στη Folli Follie. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, οι επενδυτές «έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς στα χρονικά εξαπάτησης, ενώ οι αγωγές συνοδεύονται από αίτημα διάρρηξης των πράξεων προσημείωσης περιουσιακών στοιχείων της F.F. στις οποίες, καταδολιευτικά από ό,τι προκύπτει, έχει προχωρήσει η διοίκηση της εταιρείας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι διαδικασίες κινούνται ιδιαίτερα αργά και γίνεται μνεία στο πόρισμα της A&M που θέτει ερωτήματα σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνταν από την εισηγμένη ήδη από το 2001, καθώς και για τη συγχώνευση το 2010 των εταιρειών ΚΑΕ, Folli Follie και Elmec Sport μέσω της οποίας έπαυσαν να διαπραγματεύονται ανεξάρτητα στο Χ.Α. οι μετοχές των ΚΑΕ και Elmec Sport. 

«Με βάση λοιπόν το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης, η αποτίμηση από 2 τράπεζες και έναν ακόμα ελεγκτικό οίκο με χρήση 5 διαφορετικών μεθόδων αποτίμησης ανερχόταν σε 1 δισ. ευρώ για την F.F. και μόνο 450 εκατ. ευρώ για την ΚΑΕ, που οδήγησε σε υπερβολικά ετεροβαρή για τους μετόχους της ΚΑΕ σχέση ανταλλαγής μετοχών. Ωστόσο σήμερα που αναδεικνύεται το μέγεθος της απάτης, η εκτίμηση αποτίμησης της F.F. μετά βίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ αποδεδειγμένα το τίμημα που αντιστοιχούσε στην πρώην ΚΑΕ ανερχόταν βάσει της πώλησης (που έγινε με ειδική χαριστική διάταξη βλ. άρθρο 32 Ν 4141/13 καθώς το δικαίωμα των ΚΑΕ θεωρούνταν ανεκχώρητο) το 2013 στα 890 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ΕΕΕ και κάνοντας λόγο για εξαπατημένους μετόχους των ΚΑΕ καταλήγει ότι ενώ η F.F. υπερτιμήθηκε πάνω από 3 φορές, η ΚΑΕ υποτιμήθηκε στο μισό και η σχέση ανταλλαγής θα έπρεπε να είναι ακριβώς αντίστροφη.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα