Sears: Από την κορυφή στην πτώχευση

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 11:50
UPD:13:01
REUTERS/Mark Blinch
Οι πληροφορίες που ήθελαν τους πιστωτές της να αρνούνται την αναδιάρθρωση χρέους και να την ωθούν στη ρευστοποίηση είχαν έρθει στο φως από την περασμένη Παρασκευή και επιβεβαιώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, με την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Είναι πλεόν επίσημο. Η Sears, ένας κολοσσός της λιανικής στις ΗΠΑ και άλλοτε η κυρίαρχη δύναμη των εμπορικών κέντρων στη χώρα, κήρυξε πτώχευση.

Οι πληροφορίες που ήθελαν τους πιστωτές της να αρνούνται την αναδιάρθρωση χρέους και να την ωθούν στη ρευστοποίηση  είχαν έρθει στο φως από την περασμένη Παρασκευή και επιβεβαιώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, με την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. 

Η Sears Holdings, η οποία ελέγχει πέρα από τα ομώνυμα πολυκαταστήματα και την αλυσίδα Kmart, έρχεται αντιμέτωπη με χρέη άνω των 5 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι έχει κλείσει δεκάδες καταστήματά της ανά τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η στάση πληρωμών έγινε επί δανείου ύψους 134 εκατ. δολαρίων, που έληξε σήμερα.  

EURONEWS

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 90.000 υπαλλήλους, που κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν στο δρόμο. Πριν από μία πενταετία το δυναμικό της ξεπερνούσε τους 246.000, ενώ στις ημέρες της «δόξας» το δίκτυό της αριθμούσε περισσότερα από 3.000 καταστήματα. 

Έως και τη δεκαετία του '80 ήταν ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής των ΗΠΑ. Της «έκλεψε» το στέμμα η Walmart, αλλά συνέχιζε για αρκετά χρόνια ακόμη να έχει ισχυρότατη παρουσία. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός- ειδικά από το ηλεκτρονικό εμπόριο, που αναπτύχθηκε ταχύτατα- τη λύγισε. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Sears ιδρύθηκε από τον Ρίτσαρντ Γουόρεν Σίαρς το 1886 ως εταιρεία παραγγελιών μέσω καταλόγου. Άνοιξε τα πρώτα καταστήματά της το 1925. Κατείχε τον τίτλο του κορυφαίου λιανοπωλητή στις ΗΠΑ έως και το 1989. Είχε έσοδα ύψους 16,7 δισ. δολαρίων το 2017- περίπου τα μισά σε σχέση με την επίδοση του 2014 (31,2 δισ. δολάρια). 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα