Ανησυχία και για τον ισπανικό προϋπολογισμό- σε υψηλά 1 έτους οι αποδόσεις των ομολόγων

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 15:08
UPD:15:13
REUTERS/SUSANA VERA

Και νέος πονοκέφαλος για τον ευρωπαϊκό Νότο. Μετά την Ιταλία και τις σφοδρές αντιπαραθέσεις για το στόχο του ελλείμματος, στο προσκήνιο έρχονται τώρα ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ισπανίας, οι οποίες και ωθούν την απόδοση σε υψηλά ενός έτους. 

Την ώρα που οι απόδοσεις των ιταλικών όσο και των ελληνικών ομολόγων, αποκλιμακώνονται σήμερα στο 3,54% και 4,42% αντίστοιχα, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,69% τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2017. Το spread έναντι του γερμανικού Bund διευρύνεται στις 116,5 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου. 

Αν και το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με εκείνο της Ιταλίας ή της χώρας, η σημερινή άνοδος των αποδόσεων- κόντρα στο θετικό ρεύμα που επικρατεί στις αγορές, αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την τύχη του προϋπολογισμού στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.

Xθες σφραγίστηκε η συμφωνία ανάμεσα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα και τους Ποδέμος επί ενός σχεδίου, που προβλέπει αύξηση του κατώτου μισθού, αλλά και αύξηση φόρων. Η προβλεπόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι 22%- η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών.

Όπως σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα El Pais το μέτρο σηματοδοτεί στροφή προς στα αριστερά για τη Μαδρίτη, αλλά και αναμένεται να απαιτήσει σκληρές διαπραγματέυσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει κάποιες αμφιβολίες. Πάντως ο Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει με τη συμφωνία αυτή τη δυνατότητα να εξαντλήσει την θητεία του αντί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. 

Υπό πίεση, εν τω μεταξύ, βρίσκονται και τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς στο 2,04%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα