Η αγορά πετρελαίου είναι «προς το παρόν επαρκώς εφοδιασμένη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, αλλά προειδοποιεί πως εάν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα θα υπάρξει στενότητα προσφοράς. Μία τέτοια εξέλιξη θα ωθούσε ακόμη υψηλότερα τις τιμές του πετρελάιου, που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι του 2017.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ η έξτρα παραγωγή πετρελαίου ανά τον κόσμο έχει περιοριστεί σε μόλις 2% της παγκόσμιας ζήτησης και βαίνει φθίνουσα. Ο επικείμενος αποκλεισμός του ιρανικού αργού από την αγορά και τα επίμονα προβλήματα σε χώρες, όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη, εντείνουν το πρόβλημα.
«Οι πιέσεις θα έρθουν σύντομα και πιθανότατα θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό, ενώ θα συνοδεύονται από υψηλότερες τιμές με πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία» προειδοποιούν στην μηνιαία έκθεση οι ειδικοί της ΙΕΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ήταν στα 45 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2017 και την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι. Τις προηγούμενες ημέρες υποχώρησε κοντά στα 80 δολ. και σήμερα ακολουθεί και πάλι την ανιούσα, κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, όπως οι ανεξάρτητοι των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή αισθητά σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο, κατά συνολικά 1,4 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό, σημειώνει η IEA.
Η ιρανική παραγωγή μειώθηκε ήδη κατά 180.000 στα 3,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ιρανικές εξαγωγές
συρρικνώθηκαν κατά 800.000 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, στα 1,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα. Προβλέπεται περαιτέρω σημαντική πτώση τους τον τρέχοντα μήνα. Οι αμερικανικές κυρώσεις θα τεθούν επισήμως σε εφαρμογή το Νοέμβριο.
naftemporiki.gr