Πηγές ΕΚΤ: Βοήθεια στην Ιταλία είναι δυνατή, μόνο εάν ζητήσει πρόγραμμα στήριξης

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 11:14
UPD:11:17
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Ιταλία εξακολουθεί να έχει το περιθώριο να αποφύγει μία κρίση χρέους, εάν η κυβέρνησή της αλλάξει ρότα. Αλλά, διαμηνύουν δεν θα πρέπει να περιμένει από την ΕΚΤ να καθησυχάσει τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της. 

Αυστηρό μήνυμα προς τη Ρώμη ότι δεν πρόκειται η ΕΚΤ να παράσχει σανίδα σωτηρίας στην Ιταλία στέλνουν αξιωματούχοι. Ο μόνος τρόπος να υπάρξει τέτοια βοήθεια, όπως δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, είναι σε περίπτωση που η χώρα ζητήσει πρόγραμμα στήριξης. 

Η Ιταλία έχει δει τις τελευταίες ημέρες το κόστος δανεισμού της να σκαρφαλώνει σε υψηλά 4,5 ετών, μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, που προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, έναντι προηγούμενου στόχου για έλλειμμα 0,8%.

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μειώνοντας έτσι το χρέος (είναι στο 130% του ΑΕΠ), δεν πείθει τις αγορές. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Υπό τις συνθήκες αυτές υπήρξαν σενάρια για στήριξη από την ΕΚΤ. Το Reuters επικαλούμενο πέντε ανώτερες πηγές με γνώση των προθέσεων της κεντρικής τράπεζας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Οι πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η Ιταλία εξακολουθεί να έχει το περιθώριο να αποφύγει μία κρίση χρέους, εάν η κυβέρνησή της αλλάξει ρότα. Αλλά, διαμηνύουν δεν θα πρέπει να περιμένει από την ΕΚΤ να καθησυχάσει τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της. 

«Οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μία χώρα, παρά μόνο εάν αυτή συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα στήριξης» εξηγούν. Η όποια παρέκκλιση από τους κανόνες αυτούς, τονίζουν, όχι μόνο θα κατέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, αλλά και θα υπονόμευε την αποδοχή της νομισματικής ένωσης από τους πολίτες σε χώρες- πιστωτές, όπως η Γερμανία. «Πρόκειται για ένα τεστ, που θα δείξει εάν η Ευρώπη και οι μηχανισμοί της λειτουργούν» σχολίασε μία εκ των πηγών. 

Οι πηγές σημείωσαν επίσης ότι ένα από τα «αγκάθια» στην περίπτωση της Ιταλίας είναι η σύνδεση δημόσιου χρέους και τραπεζικού συστήματος. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 375 δισ. ευρώ

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα