Nuclear Power: 1,2 δισ. δολ. σε ορυχείο ουρανίου

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 09:23

ΣΧΕΔΙΑ, να δαπανήσει 1,2 δισ. δολ. για μερίδιο σε ορυχείο ουρανίου, κάνει η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενεργείας της Ινδίας, για να στηρίξει και να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικής ενεργείας, μπαίνοντας στις διεθνείς προσπάθειες για καύσιμα αντιδραστήρων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Την Nuclear Power Corp. της Ινδίας, πλησίασαν εταιρείες από την Αυστραλία και του Καναδά για τη δημιουργία ενός venture στον τομέα του ουρανίου, σύμφωνα με τον πρόεδρό της S.K. Jain, χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Η Ινδία ενδέχεται να ανταγωνιστεί με την Κίνα για τα αποθέματα του μετάλλου, συμπλήρωσε.

Το ουράνιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία περίπου 28 αντιδραστήρων που η Ινδία σχεδιάζει να δημιουργήσει, μετά το τέλος του διεθνούς εμπάργκο από τις ΗΠΑ και άλλες εταιρείες για την πώληση ατομική τεχνολογίας, στη δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, Η Ινδία διπλασίασε τον στόχο παραγωγής πυρηνικής ενεργείας στα 40.000 μεγαβάτ έως το 2020.

Οι τιμές του ουρανίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περίπου του 16% της ηλεκτρικής ενεργείας παγκοσμίως, σημείωσαν άνοδο περίπου 80% πέρυσι, καθώς η ζήτηση από τις εταιρείες κοινής ωφελείας αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή. Το ουράνιο για άμεση παράδοση ήταν στις 26 Μαΐου στα 43 δολ. η λίμπρα, σύμφωνα με τo Metal Bulletin.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αερίου και άνθρακα και οι νέοι έλεγχοι στην έκλυση αερίων, ανάγκασε τις εταιρείες κοινής ωφελείας να κατασκευάσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες. Περισσότερα από 200 δισ. δολ. ενδέχεται να δαπανηθούν σε τέτοια εργοστάσια διεθνώς μέχρι το 2030, σύμφωνα με την International Energy Agency στο Παρίσι.

Η Ινδία σχεδιάζει να δαπανήσει έως 40 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 16 χρόνια για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων από εταιρείες, όπως την γαλλική Areva SA, την γαλλική Electricite de France, την General Electric Co. και την Westinghouse Electric Co. των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Jain, σε άλλη συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στις 16 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα