Ανοιχτό το θέμα του επανελέγχου 5 μήνες μετά την κρίση στη F.F.

Για ελλιπή συνδρομή στο έργο της από την εισηγμένη κάνει λόγο η EY, που αποσύρθηκε από τις διαδικασίες ελέγχου
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 08:44
UPD:08:45

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με ανοιχτό ακόμη το θέμα του επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων 2017 -πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης- έγινε και επισήμως γνωστό ότι δεν θα υπάρξει έκθεση στοχευμένων ελέγχων στη Folli Follie Group, αφού η EY που είχε αναλάβει από τα μέσα Ιουνίου να «ψάξει» συγκεκριμένα κονδύλια της εισηγμένης αποσύρθηκε από την υπόθεση εδώ και τρεις εβδομάδες.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της F.F. Group να δημιουργεί προσχώματα στις διαδικασίες ελέγχου, γεγονός παράδοξο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχει εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο για να διαχειριστεί την κρίση. Κάθε μέρα που χάνεται διογκώνει τα υφιστάμενα προβλήματα, από τις υποχρεώσεις και τη ρευστότητα μέχρι τις σχέσεις με τους πιστωτές, σε μια συγκυρία μάλιστα που χρειάζεται συναίνεση από τους τελευταίους (εκπροσωπούντες 60% των απαιτήσεων) για να προχωρήσει στην αίτηση εξυγίανσης. 

Από τις 19 Σεπτεμβρίου λέει η ΕΥ ότι έχει σταματήσει να εργάζεται για τη Folli Follie Group, κάνοντας λόγο για ελλιπή συνδρομή στο έργο της από την εισηγμένη, η οποία πάντως διατείνεται ότι η συνεργασία διεκόπη μόλις πριν από λίγες ημέρες. Στελέχη της μεταφέρουν ότι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία η ΕΥ απέστειλε επιστολή στην εταιρεία εκφράζοντας την πρόθεσή της να διακόψει, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες διενεργούνταν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν.  

Ο στοχευμένος έλεγχος

«Στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 η ΕΥ γνωστοποίησε στην εισηγμένη εταιρεία τη διακοπή της σύμβασης διενέργειας προσυμφωνημένων διαδικασιών, λόγω ελλιπούς συνδρομής της στο έργο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η EY, που υπενθυμίζει ότι «με την από 13 Ιουνίου 2018 σύμβασή της με την εταιρεία ανέλαβε τη διενέργεια προσυμφωνημένων διαδικασιών σε συγκεκριμένα κονδύλια των οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση του 2017». (Άρα ο στοχευμένος έλεγχος ακυρώνεται).

Ο πλήρης έλεγχος

Η ΕΥ ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης για τη χρήση 2017. Υπενθυμίζεται όμως ότι στις 4 Μαΐου (μια μέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της QCM) η εισηγμένη ζήτησε από την ΕΥ τον επανέλεγχο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας. Ενώ όμως ο ανεξάρτητος ελεγκτής έκανε τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα περί αποδοχής ελέγχων οι εξελίξεις στην εισηγμένη έγιναν καταιγιστικές -παραίτηση μελών Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου, αδυναμία υποβολής στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά του Δ.Σ. της εισηγμένης και μια σειρά άλλα γεγονότα- που διαμόρφωσαν συνθήκες που δεν επέτρεπαν, κατά την επαγγελματική του άποψη, τη διενέργεια του ελέγχου (Το θέμα του πλήρους ελέγχου είναι ακόμη ανοιχτό).

Εγκληματολογικός έλεγχος

Τότε η ΕΥ, όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της στις 19 Ιουνίου, είχε ενημερώσει έγκαιρα τόσο την εταιρεία όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί έλεγχος και γι’ αυτό συμφωνήθηκε από την εισηγμένη η διενέργεια forensic investigation, την οποία και ανέθεσε στην Alvarez & Marsal, που είναι άλλωστε και ο μόνος ανεξάρτητος πάροχος που έχει συμβάλλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αν κρίνουμε από το πόρισμα που κατάρτισε μετά το πρώτο μέρος της έρευνας που ανέλαβε στις 25 Ιουνίου. Σήμερα περιμένουμε από την τελευταία την ολοκλήρωση της εγκληματολογικής αποτίμησης (forensic evaluation) των θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία. 

Έκτακτος έλεγχος

Επίσης αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για τον ορκωτό ελεγκτή που θα αναλάβει τον έκτακτο έλεγχο (αυτόν που ζήτησε η Ε.Κ.) και μένει πάντα μεγάλο ζητούμενο ο πλήρης έλεγχος των καταστάσεων της χρήσης 2017 (και πιθανότατα παλαιότερων χρήσεων) που θα οδηγήσει σε επαναδιατύπωση στοιχείων. Εξάλλου, πέρα ακόμη και από τις δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν, οι έγκυρες οικονομικές καταστάσεις είναι το διαβατήριο μιας εταιρείας για τις αγορές κεφαλαίου και χρήματος, εντός και εκτός Ελλάδας.   
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα