Market Beat: Η απότομη επικράτηση μεγάλων πιέσεων διεθνώς έπνιξε τις όποιες ελπίδες

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:07
UPD:10:16
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Επαναλαμβάνουμε: Στην αγορά μας τελευταία διαπιστώνεται ότι η τάση φυγής από το ρίσκο είναι τόσο έντονη, ώστε οι στηρίξεις καταρρίπτονται, σαν να κατασκευάστηκαν από τραπουλόχαρτα και όχι από, σημαντικών όγκων, συναλλαγές του παρελθόντος.

Από χθες το πρωί είχαμε αναφέρει την εκτίμησή μας για την τρέχουσα τάση και για τις αιτίες που πιθανά θα τη διατηρούσαν. Θυμίζουμε προς εμπέδωση και επεξεργασία:  «Κανένας δεν μετανόησε για ρευστοποίηση θέσεων στα blue chip εκτός από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΕΕ και ΟΛΠ. Τεχνικά αναμένεται μια αντίδραση αλλά η εντύπωση που σχημάτισαν οι συναλλαγές που ροκάνισαν 240 μονάδες από τον μέσο όρο της αγοράς ωθεί στην διατήρηση μεγάλης επιφύλαξης για το πότε θα εμφανιστεί το επίπεδο αναστροφής της καθοδικής ορμής. Ενώ η δικαίωση της short θεώρησης την διατηρεί και τώρα πολλοί υπολογίζουν επίσης την πιθανή αναστροφή της τάσης στη Wall Street».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αναστροφή στις αγορές «φάρο» των χρηματιστηρίων ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά χθες είχαμε μια εντυπωσιακή βουτιά των δεικτών στη Wall Street. Όταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιλήφθηκαν την δύναμη των πιέσεων στις αγορές των ΗΠΑ ενίσχυσαν την καθοδικής τους δυναμική κλείνοντας όπως στο ΧΑ κοντά στο κατώτερο της διακύμανσής τους στη μέρα. Σήμερα στην ασιατική κεφαλαιαγορά έχει σχηματιστεί μια θάλασσα κόκκινων χρηματιστηριακών δεικτών χωρίς ούτε μια αγορά σε άνοδο έστω ως εξαίρεση του γενικού κανόνα. Αντίθετα μετά την βουτιά πάνω από -3% του Dow στις ΗΠΑ χθες σήμερα στις 8:30 δική μας ώρα οι αγορές μετοχών στην Κίνα και την Ιαπωνία εμφανίζουν πτώση πάνω από -4%.

Το ΧΑ νομίζουμε πως αντιμετωπίζεται από τους ξένους θεσμικούς ως αναδυόμενη αγορά, αφού χθες αυτές εμφάνισαν αντίδραση στην πτώση που διαγράφουν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά. Αυτό συνέβη και στην αγορά μας, εν μέσω πτώσης στα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Το ελάχιστο πρώτου μέρους ορίστηκε σύντομα πριν τη συμπλήρωση πέντε λεπτών ελεύθερων συναλλαγών και ήταν οι 624,82 μονάδες, δηλαδή ψηλότερα από το χαμηλό έτους που εμφανίστηκε την προηγούμενη μέρα στην κορύφωση των πιέσεων. Ακολούθησε μια σαφής και σταθερή άνοδος που έφερε το μέγιστο στις 643,15 μονάδες μετά από 100 λεπτά διαπραγμάτευσης από το κατώτερο μέρας. Από τη διακύμανση, που για το πρώτο μέρος ήταν 18,3 μονάδες, έγινε κατανοητό πως υπήρξε τεχνικής φύσεως αντίδραση που αφορούσε τον τραπεζικό δείκτη και παρέσυρε αρχικά τις περισσότερες μετοχές του 25άρη.

Δεν είναι ασυνήθιστο από τον Ιούλιο και μετά η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου να προκαλεί ενίσχυση των υφιστάμενων πιέσεων ή και ανατροπή μιας ανόδου, που μπορεί να έχει δώσει ενδοσυνεδριακά κέρδη πάνω από +1% στον ΓΔ. Και πάντα στις συζητήσεις ενδοσυνεδριακά, υπάρχει το ερώτημα αν θα αλλάξει προς το χειρότερο η δυναμική των τιμών στην τελευταία ώρα και μετά στις δημοπρασίες.

Από τη μαζικά ανοδική εικόνα των blue chip στο πρώτο μέρος της συνόδου απέμειναν στο τέλος της συνόδου χθες η ΜΠΕΛΑ +7,34%, ΜΟΗ +4,21%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,94%, ΛΑΜΔΑ +2,06%, ΑΔΜΗΕ +1,78%, ΒΙΟ +1,19%, ΓΡΙΒ +0,92%, ΦΡΛΚ +0,63%, ΟΤΕ +0,57%, ΟΠΑΠ +0,53%, και ΕΧΑΕ +0,12% ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές. Η εικόνα αυτή δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτε για τη σημερινή δυναμική. Άλλωστε από χθες το πρωί οι εγχώριοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για τη συνέχεια στην κάθοδο.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η διαδικασία υποχώρησης του Γενικού Δείκτη έχει, πλέον, προσλάβει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα, προϊδεάζοντας για συνέχισή της και στη σημερινή συνεδρίαση, στο βαθμό που τα δεδομένα τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού περιβάλλοντος δεν διαφοροποιηθούν».

Η Merit Sec σημείωνε: «Κατά την χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες πιέσεις σε Βαρύδεικτους τίτλους, με αυξημένη παρουσία Διεθνών Θεσμικών χαρτοφυλακίων. Δεν αναζητούμε κατά προτεραιότητα το ελάχιστο σημείο από το οποίο είναι πιθανή μια ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, παρά μένουμε προσηλωμένοι σε συγκεκριμένες επιλογές μετοχών με γερά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς σε τέτοιες περιόδους εμφανίζονται ελκυστικές αποτιμήσεις».

Η Beta Sec. εύστοχα ειδοποιούσε: «Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο παραμένουν όπως και οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να μην μένει αρκετός χώρος για αισιοδοξία. Μία τεχνική αντίδραση, λόγω υπερ-πουλημένων επιπέδων, είναι στα χαρτιά, αλλά είναι αβέβαιο αν θα εκδηλωθεί. Η αποφυγή ρίσκου αναμένεται να κρατήσει τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση, καθώς και οι ανησυχίες γύρω από την Τοπική Οικονομία παραμένουν».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 9 μηνών.

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.

Το CNBC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε για το sell-off που σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της κόντρας Ιταλίας- Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό του 2019 και από την καθοδική δυναμική των αγορών μετοχών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Citigroup ανέφερε ότι δυο οίκοι αξιολόγησης η Moody’s και η S&P έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αποφάσεις επί της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,61% στις 366 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,27% στις 7.145,74 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 2,21% στις 11.712,50 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 2,11% στις 5.206,22 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,05% στις 9.162,90 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,71% στις 19.719,04 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις για το Brexit καθώς η Μεγάλη Βρετανία πιέζει για έξοδο από την Ε.Ε. με συμφωνία πριν το τέλος του έτους. Ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Fed υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα δεν θα έπρεπε να ανεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

ΧΑ

Ανατροπή της ανόδου στην Αθήνα, εν μέσω σταθερής καθόδου στα ευρωπαϊκά

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση, με ανοδική κίνηση αρχικά, μετά από στιγμιαία βουτιά στο ελάχιστο μέρας στις 10:34 που ήταν δυο περίπου μονάδες πάνω από το χθεσινό που είναι νέο χαμηλό έτους. Μετά τις 10:38 πέρασε σε θετικό πεδίο και στις 12:14 οι  αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας (643,15) χαμηλότερα κατά έξη μονάδες τουλάχιστον από την τιμή του μέγιστου την Τρίτη που ήταν οι 649,50 μονάδες. Ουσιαστικά ο ΓΔ ξεκίνησε πορεία σχήματος Λ. Ο ΓΔ στις 16:48 σημείωσε χαμηλό δεύτερου μέρους στις 626,7 με τις 622,61 νέο χαμηλό έτους. Ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 627,49 μονάδες τον έκλεισαν στις 625,83 με πτωτική ώθηση 1,7 μονάδων περίπου, ορίζοντας κλείσιμο ελαφρά ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+2,71%) ακριβώς στις 12:14 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 643,15 από 649,50 την Παρασκευή. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε λίγο πριν τη συμπλήρωση πέντε λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για ένα διάστημα μίαμισης ώρας ξεκινώντας από τις 13:20 με κίνηση σε επίπεδα γύρω από τις 636 μονάδες και εύρος δυο μονάδων μέσα στη σύνοδο. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο μετά τις 10:40, ενώ η πτώση με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα πωλήσεων είχε ξεκίνημα στις 12:30 προς την επανεγγραφή  του ελάχιστου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι πιέσεις και υπήρξε, μετά τις 17:00, ανατροπή στο ανοδικό ενδοσυνεδριακά αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το αρκετά χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 5,891 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που συνέχισαν να έχουν υποχώρηση της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση χάνοντας 11 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα πέρασε κάτω το 4,50%.

Ήταν σύνοδος με δυο εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 624,82 μονάδες ήταν 2,2 πάνω από το κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 09/10 στις 622,61. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική καθοδική κίνηση μετά την πρώτη ώρα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 625,83 μονάδες που ήταν 1,01 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 17,32 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο  (18,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 26,9 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,125 από 46,582 δις ευρώ. Ένδεκα  blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, η ΜΠΕΛΑ +7,34%, ΜΟΗ +4,21%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,94%, ΛΑΜΔΑ +2,06%, ΑΔΜΗΕ +1,78%, ΒΙΟ +1,19%, ΓΡΙΒ +0,92%, ΦΡΛΚ +0,63%, ΟΤΕ +0,57%, ΟΠΑΠ +0,53%, και ΕΧΑΕ +0,12% ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,95% από -3,50%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,45% από -1,51%, την ΕΤΕ στο -3,90% από -3,88%, ΕΥΡΩΒ -0,76% από -5,12% και την ΠΕΙΡ στο -2,40% από -7,62%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,91% από -0,58%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 24) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,05% και έφθασε στις 625,83 από 626,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1639,40 από 1644,23 μονάδες με μεταβολή -0,29%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο λίγο πιο πάνω από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,560 από 57,890 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,891 από 3,007 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,680 από 52,160 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,336 από 1,866 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 25 των καθοδικών 43 από 64 και 33 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η κίνηση κατά 80 -100 μονάδες χαμηλότερα βρίσκεται πλέον στα σκαριά

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη, με πορεία σχήματος Λ. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1647,38 μονάδες, με ανοδικό χάσμα 3,15 μονάδων και στις 12:14 εμφανίστηκε το μέγιστο μέρας στις 1688,78. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις δημοπρασίες ήταν οι 1693,40 μονάδες και εκεί έκλεισε ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1644,49. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 13,931 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 2340 συμβόλαια με ανώτερο τις 1688,00 μονάδες, κατώτερο τις 1620,25 με τελευταίες πράξεις στις 1626,25 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 185 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1687,50 μονάδες, κατώτερο τις 1636,00 και τελευταίες πράξεις στις 1636,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 5903 από 6462 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 509 από 537 ΣΜΕ.

Στα calls λήξης Οκτωβρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 51 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1725 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά (Νοεμβρίου) άλλαξαν χέρια 14 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης στις 1650 και τις 1675. Στα δικαιώματα πώλησης για τη σειρά Οκτωβρίου, ο όγκος ήταν 19 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1650 και τις 1675 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 19 συμβόλαια  για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1650 μονάδες. Κακά τα ψέματα ο 25άρης εξαρτάται από την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Χθες ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας στις 524,02 μονάδες, και υποχώρησε ως τις 480,47 (-1,18%), ενώ στις 17:00 βρέθηκε στις 482,17 (-0,83%) αλλά οι πιέσεις στην εξέλιξη των δημοπρασιών, τον έκλεισαν σε νέα χαμηλά στις 476,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,95%.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές τα ημερήσια διαγράμματα έδειξαν ότι, κάθε αντίδραση μέχρι την πρώτη αντίσταση στις 547 μονάδες, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές. Οι συντηρητικοί διαχειριστές, εκτιμούν ότι θα πρέπει ο ΔΤΡ να δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 614 – 624 για να αισθανθούν ότι άλλαξε η τάση. Ωστόσο δείκτης ήδη βρέθηκε στην ζώνη 468 - 479 και αν περάσει χαμηλότερα, η ευκολία με την οποία ξεπέρασε καθοδικά προηγούμενες στηρίξεις δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα αντέξει η στήριξη στις 457 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, σχετικά με την υγεία του Τραπεζικού Συστήματος και οι κινήσεις της Τραπέζης Πειραιώς για την έκδοση ομολογιακού Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, έδωσαν το περιθώριο αντίδρασης στον συμπιεσμένο Τραπεζικό κλάδο, όμως αυτή δεν είχε την απαιτούμενη διάρκεια, ούτε σε ορίζοντα μίας συνεδρίασης.

Τα φαινόμενα υπερβολής συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε τεχνικό επίπεδο, με τις όποιες διορθώσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο, όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές.

Η πλέον σημαντική ζώνη των 657 μονάδων δεν κατάφερε να δώσει την απαιτούμενη στήριξη στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πλέον “σημαδεύει” το 61,8% της ανόδου στις 602 μονάδες κάτι που είχε επισημανθεί και την περασμένη εβδομάδα. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Αγορά, είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν “χαλάσει” οι τεχνικές εικόνες πολλών μη Τραπεζικών blue chips όπως αυτά των ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ επιδεινώνοντας την εικόνα της Αγοράς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 657 μονάδες θα διατηρείται “πουλημένος” με την τάση να γυρνάει ανοδική μόνο πάνω από τις 705 μονάδες. Όπως προαναφέραμε, το επίπεδο Fibonacci 61,8% της ανόδου 420,82 – 895,64 που βρίσκεται στις 602 μονάδες, αποτελεί και το σημαντικότερο επίπεδο στήριξης της Αγοράς με τα βλέμματα να είναι στραμμένα προς αυτό το επίπεδο.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι η διαγραμματική εικόνα των Διεθνών Αγορών, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως οι Nasdaq και DAX, εμφανίζουν σχηματισμούς κορύφωσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την Ελληνική Αγορά και τους επιμέρους τίτλους που την απαρτίζουν.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία καταποντίστηκαν μετά την πτώση της Wall Street. Η αγορά μετοχών στη Σαγκάη βρέθηκε κοντά σε χαμηλά τετραετίας.  Οι ασιατικές αγορές βυθίστηκαν σε μια κόκκινη θάλασσα μετοχών σήμερα Πέμπτη 11/10, αφού η Wall Street υπέστη το χειρότερο κτύπημα σε οκτώ μήνες. Ήταν μια απότομη εξάτμιση πλούτου που θα μπορούσε να απειλήσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αγορές μετοχών είναι φυλακισμένες, από την ανησυχία για το ύψος στο οποίο θα αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων, από τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ σχετικά με τους κινδύνους που τίθενται έναντι της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνόψισαν οι αναλυτές στην ANZ.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έπεσε κατά -3,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,4%, η πιο απότομη πτώση από τον Μάρτιο, ενώ ο ευρύτερος TOPIX έχασε περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία του.

Οι μετοχές της Σαγκάης μειώθηκαν κατά 4,3%, και ήταν σε καλό δρόμο για τη χειρότερη μέρα από το Φεβρουάριο του 2016, ενώ έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, όταν τα blue chip της Κίνας υποχώρησαν 4%. Οι μετοχές στην Ταϊβάν ήταν μεταξύ των χειρότερων της περιοχής, με τον ευρύτερο δείκτη να χάνει 6,2%.

Στη Wall Street, η οξεία πτώση του S&P500 η χειρότερη από τον Φεβρουάριο εξαφάνισε περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτο, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές κατέρρευσαν από φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης. Ο S & P 500 έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες 3,29% και ο Nasdaq Composite 4,08%, ενώ ο Dow υποχώρησε 2,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα