Τις προτάσεις του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσίασε σήμερα σε συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, η ¶ννα Διαμαντοπούλου.
Στις προτάσεις επισημαίνονται τα οκτώ κύρια προβλήματα που, όπως σημειώθηκε, προκαλεί η πολιτική της ΝΔ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής, οι δυσμενείς φορολογικές ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους, ο κίνδυνος απώλειας πόρων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, η διεύρυνση της γραφειοκρατίας, η στήριξη της θέσης των "ισχυρών" με νομοθετικές παρεμβάσεις σε βάρος των μικρομεσαίων, η αδυναμία πρόσβασης των μικρομεσαίων στο τραπεζικό σύστημα και η πολιτική περιορισμού των εισοδημάτων που οδηγεί σε ασφυξία την αγορά.
Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να χτιστεί το νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο και έθεσε ως αρχές πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα εξής:
1. «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα», το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό σύνθημα για όλες τις πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων, ενώ το νομοθετικό έργο, τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι χωροταξικές ρυθμίσεις και η απλοποίηση των διαδικασιών πρέπει να εξετάζονται ως προς τις επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2. Ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην «κοινωνία της γνώσης».
3.Προώθηση της δικτύωσης των επιχειρήσεων, της εξωστρέφειας και των επιχειρηματικών συνεργασιών.
4. Αμοιβαία εμπιστοσύνη ως βασικό συστατικό του κοινωνικού κεφαλαίου, έτσι ώστε σε συνδυασμό με ελέγχους και αυστηρές ποινές για ψευδή στοιχεία, το μήνυμα να είναι ότι το κράτος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πορεύονται μαζί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε τη δημιουργία καλύτερου και αποτελεσματικότερου επιχειρηματικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία υποδομών και δομών υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη φορολογία και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της καθιέρωσης φορολογικών κινήτρων για την αναπτυξιακή πολιτική και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος χρηματοοικονομικών δομών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης, η κα Διαμαντοπούλου πρότεινε την ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνία της γνώσης και τέλος υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της οικονομίας και της κοινωνίας της γνώσης.