Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2001 20:58

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις των κερδών που αποκόμισαν από τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον περιόρισε και η δημοσιοποίηση στοιχείων για την αμερικανική οικονομία που απομακρύνουν, σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, στην προσεχή της συνεδρίαση στις 15 Μαϊου.

Κατά συνέπεια, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,13%, στις 5.896,8 μονάδες. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της σχεδιάστριας εταιρείας ημιαγωγών ARM Holdings, η οποία υποχώρησε κατά 10,94%. Οι μετοχές των εταιρειών Autonomy Corporation PLC και Colt Telecom έκλεισαν με απώλειες 9,56% και 6,9%, αντιστοίχως.

Ανόλογο ήταν και το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 απώλεσε 0,70% και διαμορφώθηκε στις 5.567.25 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Dassault Systems σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 3,51%, και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών France Telecom και Aventis, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,66% και 1,89% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξίλιξη, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 6.135,89 μονάδες, με πτώση 0,48%. Πτωτικά κινούνται οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι: Infineon Technologies Ag, Sap Ag και Deutsche Telekom.

Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, αντιθέτως, ο δείκτης SMI σημείωσε άνοδο, της τάξεως του 0,41%, και έκλεισε στις 7.518,8 μονάδες. Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Aventis μετά την έγκριση που έλαβε η εταιρεία από τις αμερικανικές αρχές για την κυκλοφορία του φαρμάκου Cleevec κατά της λευχαιμίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα