Αντίδραση «βγάζει» το Χ.Α, άνοδος 4% στις τράπεζες

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 14:53
UPD:14:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τραπεζο-κεντρική αποδεικνύεται η σημερινή αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δείχνουν σημάδια ζωής και να «οδηγούν» την ελληνική αγορά υψηλότερα της επικίνδυνης ζώνης των 630 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 1,78% και διαμορφώνεται στις 637,30 μονάδες, προχωρώντας σε μια λελογισμένη αντίδραση και ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Η άνοδος τροφοδοτείται από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ενισχύεται άνω του 4%, καθώς οι μετοχές των Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα Ελλάδος εμφανίζουν κέρδη άνω του 4,50%, ενώ πέριξ του 4,00% διαμορφώνεται η αύξηση και για τη μετοχή της Alpha Bank. Η Attica Bank, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 2%.

Το ράλι στον χρηματοπιστωτικό δείκτη πραγματοποιείται στον απόηχο της σημερινής -πρώτης- παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά το sell off των προηγούμενων ημερών, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών.

«Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεδομένων των απωλειών τόσο της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και της τρέχουσας, η σημερινή αντίδραση κρίνεται ως αρκετά ήπια, καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον αρκετά μεγάλα. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, επικαλούμενοι την έντονη μεταβλητότητα, η οποία τις τελευταίες ημέρες συνιστά χαρακτηριστικό και της διεθνούς αγοράς.

Στο μεταξύ, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών κερδών, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Motor Oil, οι οποίες εμφανίζουν κέρδη άνω του 4%. Πέριξ του 2,50% διαμορφώνεται η άνοδος και για τις μετοχές των Grivalia Properties, Lamda Development, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 56 ενισχύονται, 36 υποχωρούν, 10 παραμένουν αμετάβλητες και 96 είναι σταθερές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα