Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας να σημειώσουν τις μεγαλύτερες απώλειες ενός μηνός, σε χρονικό διάστημα πλέον των 3,5 ετών. Οι μετοχές της Sony Corp. οδηγούν τις απώλειες μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των μεταλλουργιών, συμπεριλαμβανομένης τη BHP Billiton και της Sumitomo Metal Mining Co., μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού και του νικελίου, τη μεγαλύτερη, σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι μηνών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, δείκτης που υπολογίζεται σε δολάρια και αποτελείται από 14 αγορές της περιφέρειας, υποχώρησε 1,4%, φθάνοντας στις 128,74 μονάδες, στις 11:13 π.μ. στο Τόκυο, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν, κινήθηκαν πτωτικά. Μέσα στον Μάϊο ο δείκτης υποχώρησε 6,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν είχε υποχωρήσει 6,4%.

Στην Ιαπωνία, που αποτελεί το 60% του χρηματιστηριακής αξίας του MSCI, ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 1,8%, φθάνοντας στις 15.572,52 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 1,4% και στη Σιγκαπούρη ο Straits Times Index σημείωσε απώλειες 2,1%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές στην Ασία. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες στις ΗΠΑ οι μετοχές σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος, μετά την ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στη χώρα, ο οποίος υποχώρησε στο 103,2 από 109,8 που ήταν τον Απρίλιο. Οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, μείωσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη τα μέγιστα μέσα σε οκτώ μήνες και αύξησαν την ανησυχία ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός αυξηθεί.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στα 72,03 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε δύο εβδομάδες. Στο μεταξύ η τιμή της απλής βενζίνης αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών το γαλόνι και στα 2,95 δολ. στις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 3,4%. Το νικέλιο σημείωσε απώλειες 6,1%, τις μεγαλύτερες από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2005 και ο χαλκός υποχώρησε 3,4%. Πτωτικά κινήθηκε ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα