Ιαπωνία: Αυξήθηκαν οι μισθοί για τρίτο μήνα

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 08:48

ΑΥΞΗΣΗ, για τρίτο μήνα, σημείωσαν οι μισθοί στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας ότι οι δαπάνες των καταναλωτών θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Ο μέσος όρος των μισθών, που περιλαμβάνει τις υπερωρίες, το κόστος μεταφοράς και τα μπόνους των εργαζομένων, αυξήθηκε στα 282.571 γιέν (2.520 δολ.) τον Απρίλιο, 0,3% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ιαπωνίας στο Τόκυο. Οι μισθοί αυξήθηκαν τους 13 από τους τελευταίους 16 μήνες, μετά την υποχώρησή τους για τέσσερα χρόνια.

Τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ιαπωνία, θα ωθήσουν κατά πάσα πιθανότητα υψηλά τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες αποτελούν πλέον του ημίσεως της οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών. Η διατήρηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή, θα τονώσει την πιθανότητα της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, που σήμερα βρίσκονται κοντά στο μηδέν, από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, κίνηση στην οποία μάλλον θα προχωρήσει το νωρίτερο τον Ιούλιο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 112,12 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:45 π.μ. στο Τόκυο, από 112,06 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τους μισθούς.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης απασχόλησης ανά αίτηση, αυξήθηκε στο 1,04 και η ανεργία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών και στο 4,1%, σύμφωνα με χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα