ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι ποσοστώσεις, στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Σύμφωνα με υπουργούς Πετρελαίου των χωρών-μελών του
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 09:32

ΑΠΙΘΑΝΟ είναι για τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις αρχικές ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των μελών του αύριο στο Καράκας, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου των χωρών μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Λιβύης.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, και Λίβυος ομόλογός του, Shokri Ghanem, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, είπαν ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει την παραγωγή στο επίπεδα των 28 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου είπε ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει ελάχιστα για να μειώσει τις τιμές, επειδή αυτές κινούνται ανοδικά από την ανησυχία μιας πιθανής διατάραξης των προμηθειών και όχι λόγω της ουσιαστικής έλλειψης πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου, αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 75,35 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζετο ότι ένα πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Το Ιράν, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου, μέλος του ΟΠΕΚ, μετά την Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΠΕΚ έχει αυξήσει τις ποσοστώσεις του πέντε φορές τα δύο τελευταία χρόνια και απέτυχε να ελέγξει τις τιμές του πετρελαίου. Τους 10 τελευταίους μήνες, το ανώτατο όριο ήταν τα 28 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για τα 10 μέλη, με ποσοστώσεις, εκτός του Ιράκ. Ο ΟΠΕΚ χρησιμοποιεί τις ποσοστώσεις ως κύρια μέθοδο για τη διαχείριση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, πλέον των δύο δεκαετιών.

«Για τώρα, είπε ο al-Attiyah, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι υπό τον έλεγχο των γεωπολιτικών, που διατηρούν υψηλά τις τιμές».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Το πετρέλαιο χθες σημείωσε άνοδο 66 σεντς, φθάνοντας στα 72,03 δολ. στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Οι υψηλότερες τιμές ενεργείας, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τις εικοτολογίες ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ο τελών χρέη γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Mohammed Barkindo, είπε, ότι δεν βλέπει σημάδια ότι οι τιμές ενεργείας σε επίπεδα ρεκόρ, βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ δυνατή», είπε ο Barkindo χθες από το Καράκας, συμπληρώνοντας: «Εχετε δει τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Κίνα και μερικές άλλες από τις αναδυόμενες οικονομίες, που αναπτύσσονται πολύ έντονα».

Οι υπουργοί Πετρελαίου από την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, σηματοδότησαν επίσης τη διατήρηση των ποσοστώσεων της παραγωγής πετρελαίου, κατά τη σημερινή σύσκεψη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα