Ελ Εριάν: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν τον Σεπτέμβριο του 2019

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 12:37
UPD:12:39
REUTERS/FRED PROUSER

Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτερα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, διατύπωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Αριάν.

«Δεν θα με εξέπληττε αν η ΕΚΤ ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων στα μέσα, ή ακόμη και στην αρχή, του καλοκαιριού (σ.σ. 2019) και όχι στα τέλη αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι ο ακριβής χρόνος αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ δεν είναι βέβαιος, καθώς «οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή».

Δεν παρέλειψε παράλληλα, να εκφράσει τον προβληματισμό του για την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ, εξηγώντας πως η Federal Reserve έχει ήδη υλοποιήσει τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει μία σαφώς πιο επιφυλακτική πολιτική.

Ο Μάριο Ντράγκι, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο του 2019, έναν μήνα δηλαδή πριν την αποχώρησή του από τον θώκο του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αντίθετα, έχει στείλει μήνυμα για την ολοκλήρωση των μη συμβατικών νομισματικών μέτρων, όπως αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης, έως το τέλος του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια τόνωσης του πληθωρισμού, η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 0% από τον Μάρτιο του 2016, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα