Mirant: 7,86 δισ. δολ. για την NRG Energy

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 10:39

ΠΟΣΟΝ 7,86 δισ. δολ. σε μετρητά και σε μετοχές για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, NRG Energy Inc., προσέφερε η Mirant Corp., καθώς επιδιώκει να συνδυάσει τις δύο εταιρείες των ΗΠΑ που εξέρχονται από τη χρεοκοπία, τη στιγμή που η αυξημένη ζήτηση περιορίζει τον κορεσμό ηλεκτρικής ενεργείας.

Η NRG Energy απέρριψε την πρόταση και αρνήθηκε να αρχίσει συνομιλίες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Mirant, που εδρεύει στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Η Mirant, προσέφερε 57,50 δολ. ή 2,25 των μετοχών της για κάθε μία μετοχή της NRG Energy, που εδρεύει στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, με όχι περισσότερο του 50% σε μετρητά. Η προσφορά, αξιολογεί την εταιρεία στα 57,16 δολ. ανά μετοχή, 33% περισσότερο από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της.

Η Mirant και η NRG επεδίωξαν την προστασία από την χρεοκοπία, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Enron Corp. Η επιθετική προσφορά, μία ημέρα μετά την προσφορά της Carlyle Group και άλλων επενδυτών ύψους 13,4 δισ. δολ. για τη διαχειρίστρια αγωγών Kinder Morgan Inc., υποδεικνύει την αναγέννηση του κλάδου, 4,5 χρόνια μετά του σκανδάλου της Enron, που την κατέστησε σύμβολο κακής διαχείρισης.

Μέσα στο 2006 έχουν ανακοινωθεί συνολικά εξαγορές ύψους 262,9 δισ. δολ. στον τομέα της ενεργείας, έναντι 159,5 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Αυτή, είναι η δεύτερη προσφορά εξαγοράς στον τομέα ενεργείας, που γίνεται αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ομιλος, με επικεφαλής τον συνιδρυτή της Kinder Morgan, Richard Morgan, αργά χθες προσέφερε 100 δολ. ανά μετοχή για την εταιρεία, τη μεγαλύτερη διαχειρίστρια αγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα