ΣΕΒ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2 δισ. ευρώ από το άνοιγμα των δεδομένων

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 14:34
UPD:14:38
shutterstock

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2 δισ. ευρώ, 1.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά και σωρευτικά οφέλη 12 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας «βλέπει» ο ΣΕΒ από το «πραγματικό άνοιγμα» της χρήσης δημόσιων δεδομένων, κάνοντας έκκληση για μία ρεαλιστική και σαφή στρατηγική στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε ειδική του έκθεση, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «παρά τη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού με ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, η Ελλάδα χρειάζεται ρεαλιστικά βήματα και σαφή στρατηγική για την ανοιχτή διάθεση της πληροφορίας και την αναβάθμιση των συστημάτων προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), το δημόσιο δεν διαθέτει ακόμη πολιτική για το ζήτημα αυτό».

Ενδεικτικό είναι δε, ότι η Ελλάδα παρουσίασε πτώση στη χρήση ανοιχτών δεδομένων από τις 40,79 μονάδες το 2014 στις 38,94 μονάδες το 2016, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ανοιχτών Δεδομένων (ODB).

Υστέρηση παρατηρείται, μεταξύ άλλων, σε γεωγραφικά δεδομένα, χάρτες και στοιχεία του κτηματολογίου, δεδομένα για τις δημόσιες συμβάσεις, τη νομοθεσία, τις εκλογές, το εμπορικό μητρώο, το περιβάλλον, τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.  

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ προτείνει έξι παρεμβάσεις:

  • Προσδιορισμός τομέων προτεραιότητας
  • Διασύνδεση βασικών μητρώων με την εθνική πύλη ανοικτών δεδομένων
  • Τυποποίηση, αξιοπιστία και ασφάλεια δεδομένων 
  • Αξιοποίηση των δεδομένων προς όφελος των πολιτών και επιχειρήσεων 
  • Αναβάθμιση της λειτουργικότητας του αποθετηρίου
  • Διακυβέρνηση και ευαισθητοποίηση 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα