Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις ελληνικής γούνας κατά τη φετινή θερινή περίοδο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», η οποία ολοκληρώθηκε με μείωση της τάξης του 40% των πωλήσεων και 60% του τζίρου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των Ρώσων επισκεπτών στη Χαλκιδική και τα νησιά όπου λειτουργούν καταστήματα γουναρικών σε θέρετρα (Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως).
Επιπτώσεις στον κλάδο εκτιμάται ότι έχει και η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, σε συνδυασμό με την έναρξη -εδώ και λίγα χρόνια- παραγωγής γούνας στη Ρωσία με τις «ευλογίες» του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών εκτιμά, επίσης, πως η χειμερινή περίοδος, που ξεκινά προσεχώς, θα κινηθεί στα ίδια υφεσιακά επίπεδα με την προηγούμενη, στην οποία η αξία των εξαγωγών δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. δολάρια, έναντι 400 εκατ. δολαρίων του 2013 - η καλύτερη χρονιά από το 2010 μέχρι σήμερα.
Κύρια αγορά στην οποία εξάγονται τα ελληνικά γουναρικά παραμένει σταθερά η ρωσική, στην οποία κατευθύνεται ποσοστό 85% του συνόλου των εξαγωγών. Δεύτερη κύρια αγορά είναι η Ουκρανία και ακολουθούν το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -στα οποία η πλειονότητα των προϊόντων αγοράζονται και πάλι από Ρώσους- και οι επίσης παραδοσιακές αγορές των ΗΠΑ και της Ιταλίας.
Την τελευταία τετραετία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών, Γιάννης Κορεντσίδης, οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά, ενίοτε ακόμη και πάνω από 50%, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά. Μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρει το πλεόνασμα πρώτων υλών (γουνοδέρματα) που παράγονται διεθνώς, σε σύγκριση με τη ζήτηση και η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη επιφέρει λουκέτο σε αρκετά εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στη δυτική Μακεδονία και γενικότερα στη μείωση της παραγωγής τους, η οποία στο απόγειό της το 2014 ήταν της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου δερμάτων, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τα 800.000 κομμάτια.
Με στόχο τη στήριξη των πωλήσεων του κλάδου, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς συμμετείχε στην 83η ΔΕΘ - στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει με τη ΔΕΘ-Helexpo A.E. Η διοίκηση του Συνδέσμου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με επιχειρηματίες των ΗΠΑ, που ήταν η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, εστιάζοντας στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.
Περαιτέρω, από 1 έως και 3 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά και συγκεκριμένα στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας το 3ο Fur Shopping Festival. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 100 εκθέτες κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από Ρωσία, Γερμανία, Τσεχία και Σερβία και θα πραγματοποιηθεί ειδική ναυλωμένη πτήση (charer) προς το αεροδρόμιο της Καστοριάς με εμπορικούς επισκέπτες από την Ουκρανία, ενώ ανάλογα γκρουπ αναμένονται και από άλλες χώρες, μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Τα Fur Shopping Festivals του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, δεν απευθύνονται μόνο στη χονδρική αγορά, όπως συμβαίνει με τις Διεθνείς Εκθέσεις Γούνας κάθε άνοιξη, αλλά και στη λιανική, προσφέροντας τη δυνατότητα και στον απλό καταναλωτή να αγοράσει προϊόντα γούνας, δερμάτινα είδη και αξεσουάρ από γούνα σε προσιτές τιμές.