Άμπε: Καλοδεχούμενη η Βρετανία στην TTP

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 06:39
UPD:06:40
REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

Οι οικονομίες του Ειρηνικού μπορούν να δεχθούν τη Βρετανία με «ανοιχτές αγκάλες» στην εμπορική συμφωνία TTP, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επεσήμανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ο οποίος αναδεικνύεται έτσι στον πιο πολύτιμο σύμμαχο της Τερέζα Μέι, την ώρα που οι πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την Βρετανίδα πρωθυπουργό εντείνονται. 

«Αν και η Βρετανία θα χάσει το ρόλο της ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη μετά το Brexit, θα διατηρήσει την παγκόσμια ισχύ της» δήλωσε στους Financial Times o Ιάπωνας πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως ότι ελπίζει πως το Λονδίνο θα έχει τη «σοφία» να αποφύγει το σενάριο του no deal με τους 27 της κοινότητας. 

Ο Άμπε επανέφερε δε το σενάριο, που θέλει τη Βρετανία να εντάσσεται στην TPP, την εμπορική συμφωνία των οικονομιών του Ειρηνικού, που αριθμεί 11 μέλη, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Μαλαισία. 

Η Ιαπωνία είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στη Βρετανία, όπου περισσότερες από 800 ιαπωνικές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζομένους. Παρά τα θετικά σχόλια του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Ιάπωνας πρέσβης στο Λονδίνο έχει εκφράσει ανησυχία για την παρουσία των εταιρειών στη μετά- Brexit εποχή.

Η Panasonic πρόσφατα ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τα ευρωπαϊκά γραφεία της από τη Βρετανία στο Άμστερνταμ, ενώ ολοένα και περισσότερες μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσειςφέρονται να ετοιμάζονται για το σενάριο του no deal. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα