Σε ναδίρ τεσσάρων ετών έχει υποχωρήσει η όρεξη των επιχειρήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ύστερα από ένα άκρως εντυπωσιακό εννιάμηνο, κατά το οποίο όλοι αναζητούσαν επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες συνένωσης δυνάμεων. Σύμφωνα με τη μελέτη της EY «Παγκόσμιο Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης Κεφαλαίου», που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, οι ανησυχίες για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit και την εξέλιξη, που θα έχει ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων για τη μεταστροφή στις διαθέσεις των εταιρειών.
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.600 στελέχη σε 45 χώρες, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει κάποια εξαγορά μέσα στους επόμενους δέκα μήνες. Πρόκειται για βουτιά 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Παρά τα ισχυρότερα των προβλέψεων κέρδη το πρώτο εξάμηνο και τα αναμφισβήτητα στρατηγικά κίνητρα για συμφωνίες, μπορούμε να περιμένουμε το έτος να τελειώσει με πολύ πιο αδύναμες επιδόσεις στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, από ό,τι άρχισ» αναφέρεται στην έκθεση.
Το κλίμα επιβαρύνουν οι πολιτικές αβεβαιότητες πρωτίστως, αφού το 90% παραμένει αισιόδοξο για τις οικονομικές προοπτικές. Παρόλα αυτά μόλις το 9% των συμμετεχόντων εκτμά ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες για εξαγορές και συγχωνεύεις μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, με την EY να κάνει λόγο για μία «παύση», ύστερα από μία φρενίτιδα, που έχει οδηγήσει την παγκόσμια αξία εξαγορών και συγχωνεύεσων στα 3,2 τρισ. δολάρια φέτος.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι εταιρείες θα κάνουν ένα διάλειμμα και αυτό είναι μία ευκαιρία να εστιάσουν στο πώς θα ενσωματώσουν τις πολλές συμφωνίες, που έγιναν τους τελευταίους δώδεκα μήνες» σχολιάζει η EY.
naftemporiki.gr